Dansk-svenskt projekt utforskar lågtempererad fjärrvärme

Dansk-svenskt projekt utforskar lågtempererad fjärrvärme

ANNONS

Annons

Genom projektet COOL DH, ett samarbete mellan aktörer i Lunds kommun och i danska Høje-Taastrup kommune, ämnar de involverade aktörerna hitta smarta och effektiva lösningar för fossilfri fjärrvärme med låg temperatur.

COOL DH är ett EU-finansierat projekt som startade hösten 2017. Det genomförs i stadsdelen Brunnshög i Lund och i danska Høje-Taastrup. På svenska sidan deltar Lunds kommun, Kraftringen, Alfa Laval, LKF och Lunds universitet. Innovationer inom fjärrvärme med låg temperatur står i fokus. Den lågtempererade fjärrvärmen är mer energieffektiv än traditionell fjärrvärme och det är enklare att ta tillvara på värme från både verksamheter och privatpersoner som annars skulle gå förlorad, så kallad spillvärme.

På Brunnshög blir det mycket spillvärme från MAX IV och så småningom från ESS, vilken vi kan tillvarata till fjärrvärmenätet. Den lågtempererade fjärrvärmen kommer att användas till markvärme i offentlig miljö, till exempel för att värma busskurer under vintern.

– En utmaning med fjärrvärme som håller låg temperatur är att försäkra sig om att det inte blir någon tillväxt av legionellabakterier, något som också är en del av projektet, säger Göran Strandberg på Kraftringen, projektledare för den svenska delen i COOL DH.

Lunds kommuns roll i COOL DH är bland annat att projektleda och att sprida information och resultat om projektet till andra städer runt om i Europa för att öka takten i omställningen till mer hållbara energisystem. Alfa Laval är med och utvecklar fjärrvärmecentraler och värmeväxlare till fjärrvärmesystemet. Kraftringen ansvarar för själva fjärrvärmesystemet och utvecklar nu världens största fjärrvärmenät för låg temperatur. Lunds universitet övervakar, utvärderar och sprider vetenskapliga resultat inom projektet.

Brunnshög i Lund.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.