Cirkulärt fokus när Borås nya stadsdel växer fram

Bild: Vingårds Arkitekter

Cirkulärt fokus när Borås nya stadsdel växer fram

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Riksbyggen, Bostäder i Borås och Science Park Borås är initiativtagarna till projektet Framtidens kvarter – för en hållbar livsstil, en del av kvarteret Västerbro. Byggnader för cirkulära flöden och cirkulära flöden kommer att vara fokus i projektet.

På platsen för Väveribolagets gamla lokaler, intill Viskan, mellan Resecentrum och Stora Torget ska kvarteret Västerbro byggas upp. Det nya kvarteret innebär byggnation av ca 400 bostäder. Framtidens kvarter initierades av Riksbyggen, Bostäder i Borås och Science Park Borås. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen och pågår från november 2021 till januari 2023. Det är en uppföljning till projektet Kvarterets konsumtion som genomfördes 2020.

– Det är en unik möjlighet för oss att påverka stadens utveckling inom hållbarhet. Med ett helt nytt kvarter i centrala Borås hoppas vi att projektet Framtidens Kvarter, kommer att bana väg för nya tankar och idéer kopplat till stadsutveckling och beteendeförändring, säger Theresa Gunnergren, fastighetsutvecklingschef vid Bostäder i Borås.

Annons

Riksbyggen planerar för cirka 300 bostadsrätter i Västerbro.

– Riksbyggen har hållbarhetsfrågorna högt på agendan. I det här projektet är det extra spännande att se hur vi kan återanvända byggmaterial på ett bra sätt, ett cirkulärt byggande. Med projektet vill vi också få en förståelse för hur de nya bostäderna och boende kan stärka Borås centrum och hur vi kan skapa förutsättningar för människorna att göra mer hållbara val, säger Tommy Prissberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Tre huvudsakliga teman kommer att vara fokus i projektet: byggnader för cirkulära flöden, cirkulära erbjudanden och cirkulära boenden och arbetsplatser. Utifrån dessa teman ska projektet undersöka hur framtidens boende, verksamhetslokaler, affärserbjudanden och kvartersupplevelser kan utformas, byggas och implementeras i ett kvarter under utveckling.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.