• lördag , 2 december 2023


Swisspearl har stakat ut kursen för sitt bidrag till ett mer hållbart byggande.

Swisspearl har stakat ut kursen för sitt bidrag till ett mer hållbart byggande.

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Företagets nya hållbarhetsrapport sätter ambitiösa produktutvecklings- och verksamhetsmål för byggbranschen. Swisspearl har nyligen levererat en hållbar fasadlösning för den prisbelönta renoveringen av ett stort bostadsområde i Ballerup.

Swisspearl är en av Danmarks ledande leverantörer av fibercementskivor för bland annat fasader. Företaget med rötter i Schweiz och före detta danska Cembrit levererar – med lika delar professionell nyfikenhet och passion för hållbar produktutveckling – fibercementlösningar för allt från flerbostadshus till industrianläggningar.

Swisspearls fibercementskivor finns i en mängd olika varianter, färger, format och ytor för att klara kraven i byggbranschen – både när det gäller nybyggnation och renovering.

Hållbarhet på två nivåer

Som ett företag som är strategiskt verkar för ett mer hållbart byggande ser Swisspearl två viktiga perspektiv.

– För det första har vi en skyldighet att ta hand om befintliga byggnader på bästa möjliga sätt. Istället för att riva och bygga nytt är det ofta bättre att uppdatera byggnadsbeståndet, till exempel med efterisolering och nya fasadlösningar. Det är ofta ekonomiskt vettigt, men det är också vettigt ur ett hållbarhetsperspektiv”, säger Peter Grønlund, chef för Market Sustainability & External Relations på Swisspearl i Danmark. Han fortsätter:

– För det andra finns det en tendens att bygga in mer biologiskt material i byggandet, till exempel trä. I många sammanhang är detta både relevant och förnuftigt, men trä och andra biologiska material är vanligtvis mycket känsliga för brand och fukt. Genom att skydda de biologiska strukturerna och materialen med Swisspearls fibercementskivor uppnår vi hållbara lösningar med hög grad av både säkerhet och livslängd.

Prisbelönt renoveringsprojekt

Swisspearl har nyligen levererat fibercementfasad till den omfattande renoveringen av bostadshuset Ellebo i Ballerup. ett projekt som vann arkitekttävlingen Nordic Built Challenge, precis som Ellebo var en av de tre finalisterna till det prestigefyllda danska Renovérprisen.

– Vårt bidrag till renoveringen av Ellebo bestod av 2 500 kvm fasadskivor och vi har levererat en lätt fasadlösning. Våra skivor är tunna men med robusta egenskaper och används i funktionella system när det gäller effektiv energibesparing, fuktkontroll, ventilation, eliminering av köldbryggor och skapar ett bra inomhusklimat, säger Peter Grønlund.

Hållbara mål

Ellebo-projektet är ett bra exempel på Swisspearls engagemang för hållbart byggande och de ambitioner som också syns i den nya hållbarhetsrapporten. Den berättar bland annat om bolagets inriktning för produktutveckling de kommande åren.

Här kan du läsa hållbarhetsrapporten

Peter Grønlund är chef för Market Sustainability & External Relations på Swisspearl.

– Vi är en del av en internationell koncern, vilket bland annat innebär att vi har resurser att utveckla framtidens hållbara fibercementmaterial. Till exempel arbetar vår FoU-avdelning med att skapa produkter med cementtyper med lägre CO2-påverkan och ökad återvinningspotential. Under de kommande åren kommer dessa och många andra initiativ att innebära att vi kan bidra ännu mer till ett mer hållbart byggande, säger Peter Grønlund.

Renovering Sälghugget i Uddevalla

En svensk stor uppmärksammad energirenovering och som har nominerats till Årets Bygge.

Ett mycket fint exempel på en hållbar transformering av bostadshus byggda inom miljonprogrammet på 70-talet i norra Uddevalla. Slitet och uttjänt har förvandlats till ett trivsamt och attraktivt boende som uppfyller dagens krav på miljö, bekvämlighet och komfort. Här har man till en rimlig kostnad minskat energianvändningen med 40 procent. Även vattenanvändningen beräknas minska med 30–40 procent i området, vilket sparar ansenliga summor.
Genomarbetade och detaljerade underlag från beställaren underlättade upphandlingen och skapade tydliga förutsättningar. Kostnader ochoväntade tilläggsarbeten har kunnat hållas nere till ett minimum.

Fasaderna har fått en modern design och nya fönster och även nya balkonger. De befintliga betongelementen i fasaden har kunnat återanvändas och göras energieffektiva genom tilläggsisolering och en beklädnad av fibercementskivor med litet underhållsbehov. Renoveringen omfattar även nya badrum, ventilation, vatten och avloppsrör, där det senare inte syns men gör stor skillnad. Resultatet är en radikalt förbättrad energieffektivitet och inomhusmiljö, vilket även bidrar till minskade energikostnader och minskad klimatbelastning.

Byggherren har anlitat arkitektbyrån Okidoki för att ge området en unik och varierande gestaltning. Designkonceptet från bygger på två typhus, där det ena har skivor monterat i ett diagonalt mönster och det andra har skivor på klink i ett mindre format. Färgvalen i varma jordnära toner passar in i området och ger en hemtrevlig känsla. Samarbetet mellan arkitekter, leverantörer, byggare och beställare har fungerat väl. Skräddarsydda leveranser av fasadskivorna var en framgångsfaktor för att få bra flyt i montaget. Entreprenör är Brixly AB.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Cembrit