• måndag , 25 september 2023


Ny skola med träliknande fasadskivor – Miljöbyggnad silver

Ny skola med träliknande fasadskivor – Miljöbyggnad silver

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Nya Långsjöskolan – magiskt mönster med berg som inspiration

I september invigdes Långsjöskolan – en ny skola i Segeltorp utanför Stockholm, som fått en spännande utformning i naturskön omgivning.

Nya Långsjöskolan ligger precis intill Gömmarens naturreservat, och med skogen som granne finns stora möjligheter att använda miljön i såväl lärande som fritid. Skolan, som är certifierad med miljöbyggnad silver, rymmer 360 elever från förskoleklass till årskurs 3.

 

Tyréns arkitekter ritade skolan i tidigt skede och sedan tog Arkitema arkitekter över den sena projekteringen. Då utvecklades också fasadens mönster för att mer harmoniera med byggnadens form.

 

– Vi tycker att skolans form påminner om ett berg och det har vi velat återspegla i fasadens utformning. Vi valde tre kulörer av Cembrits linjerade fasadskivor för att skapa en känsla av tredimensionell djupverkan när man ser fasaden på håll, berättar Jenny Eldrot, arkitekt på Arkitema.

Nedan syns hur Arkitema tänkt kring skarvarna, som ska framgå tydligt mellan de olika färgmarkeringarna. För att dölja skarvarna mellan skivor i samma färg används en foglist i aluminium som också lackades i den färgen.

 

Fasadskivorna i projektet är linjerade: Cembrit Patina Inline P 070; Cembrit Patina Inline P 222; Cembrit Patina Inline P 545

 

Fasadbeklädnad, stomval och vindskydd ger en skola med hög brandsäkerhet. Vindskivan Cembrit Windstopper Extreme är endast 4,5 mm, vilket gör den lätt att hantera på byggarbetsplatsen. Ytterväggen är i stål. Skivorna är fullskaletestade enligt SP Fire 105 i montage på träläkt precis som här.

Byggherren Huddinge Samhällfastigheter har i år även byggt två konceptföskolorna Högmora och Balingsnäs med fibercementskivor –  där montaget gör skillnad. De är båda certifierade med miljöbyggnad silver. Se bilder och mer info på Cembrits referenssida. Detta är exempel på hur skivfasader kan anpassas till platsen och ge byggnaden unik och stark identitet.

 

Upplev friheten med Custom-Built Thinking!

Som arkitekt behöver du stor valfrihet för att verkligen kunna skapa ditt eget uttryck med våra fasadskivor. Därför erbjuder vi:

✔️ Mer än 2000 olika kulörer
✔️ Möjlighet att skräddarsy format till projektet/din formgivning
✔️ Flera olika ytbehandlingar och strukturer

Klicka på länken och beställ en kostnadsfri produktlåda anpassad för arkitekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Cembrit