• lördag , 2 december 2023


Visionen om en trästad: Kvarteret Arken i Växjö

Visionen om en trästad: Kvarteret Arken i Växjö

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Kvarteret Arken nominerades till årets bästa nyproduktion 2020 och är byggt enligt certifieringen Miljöbyggnad silver. Projektet består av tre byggnader med sammanlagt 85 lägenheter intill sjön Trummen i Växjö. Växjöbostäder var byggherre, Värends Entreprenad fick bygguppdraget och Sajt Arkitektstudio stod för designen.

Växjö är en av flera svenska kommuner som arbetar med att utveckla egna träbyggnadsstrategier och verkar aktivt för ett ökat byggande i trä. Detta var därför en given utgångspunkt när kvarteret Arken skulle byggas. Alla materialval och den slutliga utformningen hade därutöver certifieringen Miljöbyggnad silver som mål.

Arkitekten berättar:

Hur tänkte ni kring designen av fasaden?

– Vi har använt oss av den grova träpanelen och inslag av mörka skivor på de lite mer publika entrésidorna, de som vetter mot den stora vägen och sjön, och ljusa skivor mot den mer privata och intima gården. Träpanelen och de mörka skivorna är som ett skal på utsidan medan insidan, kärnan är ljus och lätt, berättar Nina Sandahl, ansvarig arkitekt på Sajt Arkitektstudio.

Hur kom det sig att ni valde att kombinera fibercement och trä?

– Det blir en dynamik och ett sätt att leka med de olika materialens egenskaper och olikheter, som tyngd – lätthet, grovt – lent, ljust – mörkt osv.

Intervju med Andreas Jakopson, vd Värends Entreprenad

”Värends Entreprenad vann Växjöbostäders upphandling kring en totalentreprenad för kvarteret Arken, 85 lägenheter i tre huskroppar. Projektet är speciellt eftersom det är byggt med trästommar, istället för betong. Värends Entreprenad har erfarenhet av att bygga liknande projekt sedan tidigare t ex kvarteret Vallen, för samma beställare. Det är fem år sedan. Skivor från Cembrit eller Ivarsson. Det är ett ungefär lika stort projekt. Fasadlösningen i kvarteret Arken består av fibercementskivor från Cembrit i tre färger och tre olika format i ett mönster och en träpanel – en speciell lockläktspanel som är mer robust i sitt uttryck. Proportionerna trä/skivor är ungefär en fjärdedel träpanel och resten skivor.”[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Så att man pratar om det som en träbyggnad handlar alltså mest om stommen, att den är av trä?

”Det är stor grej att man bygger med trästomme istället för betong, särskilt här i Växjö, Man bygger flerbostadshus som är både fem och åtta våningar höga med trästomme. Tidigare har man bara haft trästomme i en- och tvåplansvillor, eller tvåplanshus, men nu börjar man bygga även på höjden.”

Vilka fler hållbarhetsaspekter finns i det här projektet, förutom att man bygger med trästomme. Det är solceller på taket, eller hur?

”Ja det är det. Och det här projektet är byggt enligt regelverket för certifieringen Miljöbyggnad silver. Då tittar man på allt, exempelvis energiförbrukning, energislag, dagsljus – ja det finns elva parametrar som man måste uppfylla till en viss nivå för att få godkänt.”

Hur har ni jobbat med fukt- och brandsäkerhet?

”När man jobbar i betong löser sig detta lite av själv på så vis att när betongen har brunnit färdigt så absorberar den inte fukt. Likaså står den emot brand. Den behöver inte skyddas. Den håller ju brandklassen i sin egenhet. När man bygger i trä däremot måste man ju klä in trät i olika lager och typer av gips. Trä absorberar ju fukt vilket gör att man behöver torka ut och säkra att det verkligen är torrt innan bygger igen så att man inte stänger in fukt. Man behöver tänka mer på detta när man bygger trähus än när man bygger med betong. Det tar större plats i projekteringsskedet.”

Att det är fibercement på fasaden, innebär det mindre underhåll?

”Visst är det så. En träfasad måste man ju underhålla var tionde år genom till exempel ommålning. Det behöver man ju inte göra med fibercementskivor. De är ju underhållsfria på så vis.”

Har man valt att placera skivor kontra trä på ett speciellt sätt med tanke på underhållsbehov?

”Nej, det skulle jag inte säga. Det är en estetisk detalj. Man har valt att sätta träfasad mot vägen och på andra sidan mot sjön och ett gångstråk syns gavlarna av trä och trådskikt utanför trapphusen, sen är ju resten av fasaden av cembritskivor. De fasader som vetter utåt har svarta cembritskivor och de som vetter inåt mot uteplatser och lekplatser är ljusa.”

Hur var det att jobba med fibercementskivorna?

”Nackdelen med ett fibercementskiva jämfört med träpanel är det väger lite mer, att de behöver bearbetas med stenkapsskivor. Fördelen är att de är formriktiga. En träpanel kan ju vara 122 mm i ena sidan och 120 mm i andra sidan, vilket gör att när man ska få ihop dem så glipar det, kan spricka och det är svårare. Skivorna är mer lätthanterliga på det viset.”

”Skivorna är bäst när de sitter uppe, innan dess kan de vara lite bökiga. Fördelen i det här projektet är att arkitekten valt ett mönster med mindre skivor som förvisso tar lite längre tid att skruva upp, men de väger inte så mycket så det blir mer ergonomiskt. Man behöver inte vara två för att orka lyfta.”

Vad kan vara tips och råd om man ska jobba med skivor?

”Det underlättar om man har en struktur och det är likadant när man ropar av materialet. Att man tillsammans med leverantören kommer överens om hur det ska förpackas så att man inte ska behöva stå och rota i förpackningarna när de kommer och att allt ligger huller om buller utan man bestämmer tidigt t ex att de förpackas efter storlek på skivorna eller vilken fasad de ska sitta på.”

”I det här fallet valde vi att få ungefär hälften av skivorna förborrade. För då slapp vi ju att stå och borra på plats. Det var framför allt en fördel för orörda sjok, alltså väggar som inte hade fönster och balkonger, där skivan kan monteras i sin helhet utan att bearbetas. Då gick det snabbt att bara skruva dit dem. Men sen när vi kom till ett fönster, en balkong eller ett skärmtak där vi behövde anpassa skivan så kunde det bli att hålen inte passade mot reglarna under och där använde vi inte förborrade skivor utan borrade själva.”

Fakta Kv Arken

Byggentreprenör: Värends Entreprenad
Arkitekt: SAJT ARKITEKTSTUDIO
Byggherre: Växjöbostäder
Fasadskivor: Cembrit Patina Original i färgerna P 050 och P545 i skräddarsydda format för mindre spill.
Byggd enligt Miljöbyggnad Silver

Foto: Anders Bergön

 

Är du nyfiken på att se hur Cembrits olika fasadskivor kan passa in i ditt nästa projekt?[/vc_column_text][vc_btn title=”Beställ gratis produktlåda” color=”green” custom_onclick=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.cembrit.se%2Fcustom-built-thinking||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Cembrit