• söndag , 28 maj 2023


Cembrit går mot rekordomsättning tack vare stark efterfrågan på fasadskivor

Cembrit går mot rekordomsättning tack vare stark efterfrågan på fasadskivor

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Cembrit ökar mer än byggmarknaden och går mot ett år med rekordomsättning i Sverige. Fasadskivor i fibercement är den produktkategori som ökar mest. Det som driver efterfrågan är en stark trend kring underhållsfria material. Det visar en ny rapport där Cembrit låtit intervjua 100 arkitekter.

Byggmarknaden förväntas växa med ca sex procent under 2016 enligt Sveriges Byggindustrier. Motsvarande siffra från Prognoscentret är nästan nio procent. Cembrit Sverige har hittills i år ökat omsättningen med 14 procent avseende hela verksamheten och 17 procent inom kategorin fasadprodukter. Det betyder att Cembrit går bättre än marknaden enligt branschens tillväxtprognoser och går mot rekordomsättning på årsbasis.

– Skivfasader är ursprungligen en trend med influenser från Danmark till södra Sverige. Nu växer vi mest på västkusten, vilket framför allt beror på det karga klimatet med salta vindar som är ställer särskilda krav på robusta och tåliga material. Men vi ser en ökning över hela landet där framför allt skolor och andra kommunala fastigheter utmärker sig lite extra, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Arkitektundersökningen 2016 visar att fibercement är det fasadmaterial som arkitekterna tror kommer att öka allra mest på skolbyggnader de närmaste tio åren. Därefter kommer tegel. På villor tror arkitekterna fortfarande mest på träpanel, men fibercement ligger nu på en andraplats. I båda byggnadstyperna har fibercement gått om tegel i jämförelse med tidigare undersökningar.

På frågan om vilka material som ger mest problem under en livscykel på 50 år anger en stor majoritet av arkitekterna i första hand puts och därefter träpanel, vilket kan ge en förklaring den starka trenden kring underhållsfria material.

– På villamarknaden handlar det mycket om förändrad livsstil. Vi vill inte helt enkelt inte jobba när vi är lediga, berättar Anna Ranow.

Om undersökningen: Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research under augusti 2016.

För mer information, kontakta: Anna Ranow, Kommunikationsansvarig Cembrit, Mobil: 070 736 47 67

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Cembrit