• måndag , 25 september 2023


Ny rapport: Överhettad marknad för arkitekter

Ny rapport: Överhettad marknad för arkitekter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Fulla orderböcker, utbrändhet och svårighet att få tag i personal är tydliga tecken på en överhettad marknad för arkitekter. Många arkitektbyråer tvingas säga nej till uppdrag på en marknad där det framför allt är ökat bostadsbyggande som driver efterfrågan. Det framkommer i en undersökning från Cembrit som låtit intervjua 100 arkitekter.

Nio av tio av de intervjuade arkitekterna (89%) anger att de har fulla orderböcker. De flesta tvingas säga nej till uppdrag (59%). Ungefär hälften av de svarande (48%) säger att de kan ta bättre betalt än tidigare. Fyra av tio (40%) känner många arkitektkollegor som har gått in i väggen eller är nära att göra det.

Nu är det en kamp om att rekrytera de bästa förmågorna på marknaden. Det menar 72 procent av de svarande. Det blir allt vanligare att rekrytera arkitekter direkt från skolan (53%). Sex av tio (60%) menar att det är det ökade bostadsbyggandet som driver efterfrågan.

– Hela branschen går på högtryck, vilket är positivt, men också utmanade. För oss materialtillverkare blir det allt viktigare att underlätta arbetet för arkitekter och finna nya samarbetsformer, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.
Om undersökningen: Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research under augusti 2016.

För mer information, kontakta: Anna Ranow, Kommunikationsansvarig Cembrit, Mobil: 070 736 47 67

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Cembrit