• onsdag , 7 juni 2023


Trendigaste villafasaden är vit eller röd

Trendigaste villafasaden är vit eller röd

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Vitt eller rött är de trendigaste färgerna på villor de närmaste tio åren. Trä, tegel och fibercement toppar listan över fasadmaterial. Dessutom finns starka trender kring miljö, underhållsfria material och personlig design. Det visar en undersökning från Cembrit med 100 arkitekter.

Vitt, svart och grått har varit de mest populära färgerna på villor de tre senaste åren. Men nu ändras bilden. Var fjärde arkitekt tror fortfarande på den vita färgen framöver vilket ger den en förstaplats på trendlistan, men tätt därefter kommer rött. Den röda färgens popularitet är ett trendbrott från tidigare undersökningar. Intresset för svart och grått svalnar, medan grönt kan ses som en ny bubblare.

Bland de starkaste villatrenderna utmärker sig miljövänlighet, underhållsfria material, personlighet och materialkombinationer. Detta är fler än åtta av tio arkitekter enade om. Träpanel, tegel och fibercement toppar listan över de mest populära fasadmaterialen, vilket bekräftar trenden från tidigare undersökningar. Puts och trä är de fasadmaterial som anses ge mest problem under en livscykel på 50 år.

Nästan nio av tio arkitekter menar att fasaden är mycket viktig för fastighetens identitet. Sex av tio menar att fasaden är mycket viktig för fastighetens värde.

– Att välja vit färg är ett säkert kort, men arkitekterna ser även en trend kring personliga och unika hus, så det finns utrymme att ta ut svängarna både i färg och materialval. Ta även ställning till hur mycket tid du vill lägga på underhåll. Material som kräver minimalt med underhåll är en stark trend, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Topp tre – färger:
1. Vitt
2. Rött
3. Grönt eller svart

Topp tre – fasadmaterial:
1. Träpanel
2. Tegel
3. Fibercement

Om undersökningen: Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Cembrit