Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Byggnadsarbetare demonstrerar på Sergels torg

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Imorgon tisdag 6/2 klockan 17.00 kommer hundratals byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin att samlas på Sergels torg för att demonstrera mot regeringens passivitet inför krisen i byggbranschen. Även bostadsminister Andreas Carlson kommer att vara på plats för att möta byggnadsarbetarna och ta emot en namninsamling.

Byggkrisen visar inga tecken på att avstanna och både konkurser och varselsiffror når rekordnivåer. Det har fått byggnadsarbetare i Stockholm att ta initiativ till kampanjen “Bygg bort krisen – bygg bostäder”.

Bostadsministern kommer att närvara

Som en del av kampanjen samlas nu byggnadsarbetare och anställda inom småhusindustrin på Sergels torg för att uttrycka sitt missnöje mot hur regeringen hanterat byggkrisen.

Bland talarna finns, utöver engagerade byggnads- och industriarbetare, Byggnads ordförande Johan Lindholm och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. Även Bostadsminister Andreas Carlson (KD) närvarar för att möta byggnadsarbetarna och ta emot en namninsamling med krav på att regeringen ska göra mer för att få fart på byggandet.

– Regeringen måste inse allvaret och ta ansvar för landets bostadsförsörjning och för vår byggindustri. En långvarig kris i byggbranschen kommer få stora konsekvenser för hela samhället och riskerar även att spridas till andra branscher, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Vad? Byggnadsarbetare och anställda i småhusindustrin demonstrerar.

Var? Sergels torg, Stockholm.

När? Tisdag 6 februari klockan 17.00.

Fakta: Byggkonjunkturen

Varslade flest

Byggbranschen är den bransch som varslade flest personer om uppsägning under sista kvartalet 2023. Totalt varslades 3 512 anställda enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Antalet konkurser inom byggbranschen ökade med 38 procent 2023 jämfört med 2022.

Antal påbörjade bostäder

2022: 59 000

2023: 27 000 (prognos)

2024: 19 500 (prognos)

Boverket beräknar med ett behov av 67 300 nya bostäder per år fram till 2030.

Källa: Boverket, Arbetsförmedlingen, Creditsafe

Sponsrat innehåll från Fristads
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.