ANNONS
Byggmaterialföretag går samman för gemensam hantering av miljödata

Byggmaterialföretag går samman för gemensam hantering av miljödata

annons
ANNONS

I ett gemensamt ställningstagande sluter byggmaterialbranschens organisationer upp bakom det branschgemensamma formatet eBVD och för samverkan kring en plattform.

Sedan 30 år tillbaka har byggmaterialföretagen registrerat sina produkters innehåll i branschens gemensamma Byggvarudeklaration, BVD. 2015 tog branschen ett samstämmigt beslut om att digitalisera innehållet för framtida behov och ett e för elektroniskt lades till framför BVD och blev eBVD.

– För att säkerställa att vi kan möta kraven som ställs på ökad information kopplat till hållbarhet och produktinformation, samtidigt som vi värnar leverantörernas produktutveckling, behöver vi tillsammans utveckla bra och säkra överföringsmetoder av digital data i branschen, säger Andrew Kristensen, vd på Weber Saint-Gobain Sweden.

Initiativtagare till ställningstagandet är Byggmaterialindustrierna, Svensk Betong, Svensk Ventilation, Swedisol, SVEFF – Sveriges Färg och Lim Företagare, Svensk Byggplåt, TMF Trä- och Möbelföretagen, SBI Stålbyggnadsinstitutet, Golvbranschen GBR, Svenskt Trä, Scandinavian Copper Development Association.

Viktigt med samverkan

Produkt- och miljödata ska fortsatt erhållas i eBVD-formatet och via de möjligheter som eBVD-systemet erbjuder för att dela data: XML-fil, WEB-api etc. Informationen ska vara transparent samtidigt som innovationer skyddas och uppmuntras. För att såväl hantering som urval av relevant data för fastighetsägare, byggherrar och entreprenörer ska bli riktig, är en öppen samverkan i branschen av största vikt, menar organisationerna.

– Byggföretagen och våra medlemmar är angelägna om att vi håller oss till en resurs- och kostnadseffektiv process för vår sektor. Det är också viktigt att det sker i god samverkan och med en gemensam struktur och målbild, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggmaterialindustrierna rekommenderar byggmaterialföretagen att använda ett bedömningssystem som baserar bedömningarna på vetenskapliga och lagmässigt grundade kriterier och där företag har rådighet över sina produkt- och miljödata. Bolagen bör även se till att de offentliga inköparna följer lagen om offentlig upphandling där det går att ställa krav på ett specifikt miljöbedömningssystem, men enbart under förutsättning att kraven kan uppfyllas via ett annat motsvarande system.

– Det är positivt för alla parter att vi nu får fokus på ett gemensamt hållbarhetsverktyg i byggbranschen och kommer bort från den spretighet som funnits tidigare, säger Olof Holmer, vd för branschföreningen SVEFF – Sveriges Färg och Lim Företagare.

ANNONS
Annons

Relaterade artiklar

Annons

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

PROVA HÅLLBART BYGGANDE UTAN KOSTNAD

FULL TILLGÅNG TILL ALLT INNEHÅLL

Nu vill vi erbjuda dig att prova på hela vårt innehåll. Genom Hållbart Byggande får du uteslutande kvalitetsjournalistik och en heltäckande bevakning av bygg- och fastighetssektorn – alltid med ett hållbarhetsperspektiv. Nyheter, aktuella projekt, intervjuer, fördjupningar, analyser, branschtrender, karriär och mycket mer.

2 månader gratis. Avsluta när du vill.