Biomedicum blev vinnare på Mipim Awards

Foto Jean-Baptiste Béranger

Biomedicum blev vinnare på Mipim Awards

ANNONS

Annons

Som enda nominerade svenska bidrag kammade Biomedicum, som Akademiska Hus har uppfört åt Karolinska Institutet i Solna, hem vinsten i den internationella tävlingen Mipim Awards 2020.

Det är i kategorin Best Healthcare Development som Biomedicum tog hem första pris på den franska fastighetsmässan i Paris. Byggnaden är ritad av C.F. Møller Architects och certifierad enligt Miljöbyggnad Silver. Entreprenör i projekt är Skanska.

– Vi är otroligt stolta över att Biomedicum uppmärksammas internationellt och att byggnaden återigen prisas. Målsättningen har varit att skapa en unik samlingspunkt för gränsöverskridande forskning och samverkan. Den här vinsten är ett kvitto på att vi genom ett gott samarbete med KI och övriga inblandade parter har lyckats med det, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Biomedicum är ett av Europas största forskningslabb med plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid KI. Byggnaden sträcker sig över elva våningar och är tänkt att främja interaktion, nya samarbeten och utbyte av erfarenheter, idéer och tekniker över gränserna när flera vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett och samma tak. Biomedicum har uppmärksammats vid flera tillfällen, bland annat har byggnaden utsetts till Årets Bygge 2019.

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.