Byggplåten vill bli återbrukad

Byggplåten vill bli återbrukad

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Ju mer byggbranschen och föreskrivande led lär sig om LCA, återvinning och återbruk, desto tydligare blir det att byggplåten är ett mycket hållbart materialval.

Allt fler arkitekter, fastighetsägare och innovatörer upptäcker både de välkända och de nya möjligheterna med byggplåten. Här finns lättare val att göra, som att välja till största delen återvunnen plåt för att klä tak och fasader. White arkitekter valde nyligen 93% återvunnen aluminium till Skanskas allra grönaste bostadsprojekt i Göteborg, Kvarteret Dockan.

Kvarteret Dockan med fasadtäckning av återvunnen aluminium, ritad av bland andra Åsa Askergren och Stina Hillinge, White arkitekter.
Foto: PREFA

– Vi visste vilket uttryck byggnaden skulle ha. Därifrån valdes materialet utifrån färgbeständighet, miljömärkning, prisbild, utformningsmöjligheter och garantitid, förklarar arkitekterna Åsa Askergren & Stina Hillinge från White.

Huvudfokus vid materialval kan också ligga på hög kvalitet som ger minimalt underhåll och 100 års beständighet. Fastighetsägare Mikael Bengtsson, vd på Viskaforshem berättar att han som liten aktör på marknaden helt enkelt inte har tillräckligt med resurser för ständigt underhåll.

– För oss är kvalitet och hållbarhet viktigt och på lång sikt går alltid miljö och ekonomi hand i hand, säger han.

Pumpkällehagens bostadsområde med tak i cradle to cradle certifierat titanzink. Byggherre Viskaforshem AB.

Mikael har därför valt byggplåt i titanzink till flera av sina fastigheter. Ett exempel är Pumpkällehagen i Viskafors. Ett område som präglas av värdeorden estetik, energi, etik och ekologi. Bostäderna uppfördes 2011 och är nu väl inbodda och mycket uppskattade, inte minst för de högkvalitativa materialvalen.

En något svårare väg att gå är – innovation! Idag återvinns i princip all byggplåt, men rutiner och processer går givetvis alltid att förbättra. På återbrukssidan finns det däremot stora möjligheter och mer ogjort. Ett företag i framkant är Weatherproof family i Mölnlycke. Med fokus på förenkling, digitalisering och prefabricering, har de under hösten tagit fram en ny typ av fasadsystem som passar utmärkt för såväl spillmaterial som återbrukad plåt.

Med Weatherproof Familys nya fasadsystem kan både spillmaterial och återbrukad plåt återuppstå som nya fasader. Peter Edlund, en av tre delägare i företaget hoppas på att få samarbeta med arkitekter och fastighetsägare om kreativa förslag.

– Det här öppnar upp en helt ny marknad för just återbruk av stål och metaller från tak och fasad, berättar Peter Edlund, delägare i Weatherproof Family.

Läs mer om Svensk Byggplåts hållbarhetsarbete på svenskbyggplat.se.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.

Svensk Byggplåt