• söndag , 1 augusti 2021


150 år av kork!

ANNONS

Annons

Många av er känner till vår produkt som Wicanders korkgolv, en svensk korkproducent i Älvängen, medan andra drar en koppling till Wicanderska palatset i Stockholm.

Wicanders köptes upp av Corticeira Amorim 1989 och har sedan dess flyttat sin produktion till Portugal, landet där tjuren Ferdinand luktar på sina blommor.

Korken som material är helt fantastiskt! Med egenskaper såsom värme- och ljudisolering, stötdämpning och ergonomisk komfort. Dessa egenskaper innehas av kork då materialet består av 60 % luft, med en bikupestruktur. Detta gör materialet mjukt och dynamiskt. Helt enkelt ett levande material!

På Amorim strävar vi efter att utveckla våra (redan) gröna produktioner till att bli ännu skonsammare mot miljön. I vår produktion har vi blivit så hållbara så att vi nu kikar på hur vi ska höja ribban ännu mer.

Korkskörden sker för hand, med yxa och kniv för att undvika skador på trädet. Det är enbart barken som skalas av, och trädets bark växer ut igen på 9 år. En korkek kan skördas fram tills den är ca 240 år gammal.

Det finns många vardagliga produkter där kork från Amorim används flitigt såsom sulan på dina Birkenstocks, vinkorken i några av de populäraste vinerna, Rom Zacapa och andra vardagliga produkter som grytunderlägg och anslagstavlor.

Relaterade artiklar

Amorim