Uppkopplad och energisnål framtid

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Morgondagens konsumenter förväntar sig både snabba, tysta och energisnåla vitvaror. Möjligheten att kontrollera sina hushållsapparater på distans är även en viktig faktor.

Genom att välja energisnåla vitvaror kan konsumenter undvika onödigt energispill. Numera är det krav på energimärkning av de flesta vitvarorna. Förutom energimärkning finns också krav på ekodesign. Ekodesign är en förordning som inte bara sätter minimikrav på energieffektivitet utan även på bra funktionalitet. Det kan handla om att en produkt ska hålla ett visst antal timmar, att det finns en livslängd på de delar som slits. En energieffektiv produkt som bara håller under en begränsad tid blir inte särskilt hållbar i det stora hela. Ekodesign tar bort de sämsta produkterna på marknaden genom en lägsta kravgräns medan energimärkningen har som syfte att främja mer energieffektiva produkter och är den märkning som konsumenten ser på respektive produkt.

Uppkopplad framtid

Idag är många av vitvarorna också uppkopplade på nätet. Det hjälper konsumenter att styra och övervaka program och temperatur på sina hushållsmaskiner. Blickar man framåt kommer detta troligtvis att vara något vi får se mer av, tror Stefan Nording på Energimyndigheten.

– Om man tittar på uppkopplade produkter i köket kan de komma att vid behov skicka diagnosinformation direkt till servicekontoret för felsökning och en mer förberedd servicetekniker. En annan utveckling kan kanske vara att man bestämmer sig för att tillaga ett antal recept under veckan och lägger in det i en applikation. Samma applikation kommunicerar med ugnen som sedan kommunicerar med kylen för att kontrollera om alla råvaror finns hemma. Om inte så lägger den upp en påminnelse att vissa matvaror behöver införskaffas.

Styrning för att slippa oro

Med en mängd tekniska lösningar inom räckhåll gäller det samtidigt att de är till verklig nytta för konsumenterna och fyller en funktion. Konsumenter idag är generellt sett mer medvetna och inriktade på att nya inköp av smarta enheter ska kunna fungera och kommunicera med den utrustning man redan har hemma. En färsk studie på uppdrag av Siemens hushållsapparater tyder på att det finnas en önskan bland svenskar att styra hushållsapparater på distans, för att spara såväl tid som att slippa oro. Enligt undersökningen är de främsta anledningarna till att svenskar vill koppla upp hemmet till en app för att kunna styra och kontrollera hushållsapparaterna på distans (36 %) samt att spara tid på hushållssysslor (27 %). 62 % menar även att de känner sig oroade över att ha glömt stänga av en hushållsapparat när de lämnat hemmet. De hushållsprodukter som svenskar helst av allt skulle vilja koppla till sin smartphone eller surfplatta är tvättmaskinen, diskmaskinen och ugnen. Svenskar vill även kunna få en push-notis om kylskåpsdörren lämnats öppen av misstag och en femtedel vill gärna få veta vad som finns i kylskåpet direkt i telefonen.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.