Tyréns får uppdrag på campus Albano

Tyréns får uppdrag på campus Albano

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Det nya lärosätet Campus Albano ska ge utbildningsmiljöer för 15000 studenter och forskare och bilda ett hållbart campus i Stockholm. Nu får Tyréns i uppdrag att projektera delar av VVS-energisystemen.

Uppdraget innebär projektering av tre av byggnaderna som Akademiska Hus upprättar och omfattar ca 61000 kvadratmeter. Byggnaderna kommer att förses med närproducerad energi från ett geoenergilager vilket också ingår i uppdraget att projektera. Lokalerna som Akademiska Hus upprättar för Stockholms universitet innehåller lärosalar, hörsalar, seminarierum samt kontor. Utrymmena ska vara flexibla för att möta verksamhetens krav på flexibilitet under lång tid vilket ställer höga krav på de tekniska systemen.

– Det här är ett spännande uppdrag med många tekniska utmaningar, säger Anders Nilsson, avdelningschef på Tyréns. Akademiska Hus är en uppdragsgivare som vi gärna jobbar med eftersom de har stort miljöfokus i sina projekt. Att få vara med och skapa ett bra lärosäte för framtiden och en ny stadsdel på kartan är roligt och skapar engagemang hos våra medarbetare. Vi har tidigare tagit fram en lösning till Frescatiområdet i Stockholm där vi knöt samman Arrheniuslaboratoriernas värmesystem till ett energikluster med kylvärmepumpar och ett geoenergilager. På så vis kunde de spara 5000 megawattimmar per år i minskad tillförd energi vilket motsvarar klimatgaser på 350 ton koldioxid. Energilösningen som vi tar fram nu kommer att utgå från samma principer och dess storlek utreds nu initialt.

Campus Albano beräknas stå klart år 2020.

Skiss: Christensen & Co Arkitekter

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.