Tillväxten mer hållbar med rätt byggmaterial

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Storstadsregionernas snabba tillväxt är en utmaning för miljön när byggmaterialet ska brytas, fraktas, lagras och användas. Mot den bakgrunden har SGU utvecklat guider och kartunderlag för en bättre materialförsörjning och mer hållbar utveckling.

– Vårt snabbt växande samhälle med ökat bostadsbyggande och utbyggd infrastruktur kräver enorma mängder av sand, sten och grus. Därför är en resurseffektiv och klok materialförsörjning viktig för en hållbar samhällsutveckling, säger Mattias Göransson, statsgeolog och expert på bergmaterial hos SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, myndighet för frågor om berg, jord och grundvatten.

Ersättning av naturgrus

Ett sätt att göra tillväxten mer hållbar menar SGU är att använda krossat berg istället för naturgrus som ballastmaterial. Naturgrus utvinns från rullstensåsar som är viktiga grundvattenreservoarer. Övergången till krossat berg bidrar på så sätt till att säkra framtidens vattenförsörjning. När rullstensåsar skyddas bevaras också ofta höga natur- och kulturvärden, menar SGU. I rapporten Ersättningsmaterial för naturgrus – kunskapssammanställning och rekommendationer för användning av naturgrus har SGU sammanställt en uppdaterad vägledning till när krossat bergmaterial kan användas istället för naturgrus.

Myndigheten har även tagit fram stöd för regioner och länsstyrelser i form av metodik för att ta fram materialförsörjningsplaner, samt geologiska underlag som nås via publika karttjänster. En mer planerad materialförsörjning kan ge bättre utnyttjande av naturresurserna och effektivare handläggning. Samtidigt blir det lättare att koordinera och minimera transporterna vilket bidrar till ett mindre klimatavtryck.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.