Svensk Byggtjänst startar satsning mot sexism

Svensk Byggtjänst startar satsning mot sexism

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Medie- och kultursektorn är hittills den bransch som blivit mest uppmärksammad i samband med #metoo. Men enligt Svensk Byggtjänst är problemen stora i hela näringslivet och i byggbranschen är kvinnoförnedrande attityder utbredda. Därför startar de nu en satsning mot sexism och ojämställdhet inom byggsektorn under vinjetten ”Jämt på jobbet” och utmanar samtidigt andra branscher att göra liknande satsningar.

Satsningen ”Jämt på jobbet” som presenteras i en debattartikel i Dagens Industri idag innebär bland annat att Svensk Byggtjänst kommer att hårdbevaka jämställdhetsfrågan i byggsektorn. Och kontinuerligt ta fram material för utbildning och utveckling mot sexism i branschen.

– Först fick mediebranschen ta emot en rejäl smäll vad gäller sexism och ojämställdhet. Sedan kom uppropet från kvinnliga skådespelare som utsatts för övergrepp, konstaterar Urban Månsson.

– Vad kan vi i andra branscher lära oss av detta? Hur ser det ut i till exempel byggvärlden? Jag kan konstatera att problemen är stora och utbredda i byggsektorn. Det gäller såväl på kontor som på byggarbetsplatser men dessvärre också bland ungdomar på yrkesutbildningar.

Urban Månsson hänvisar bland annat till studentflaken från byggutbildningar som uppmärksammades i somras där det fanns våldsamma, sexistiska och kvinnoförnedrande texter.

– Årets Isabelle-stipendiat, elektrikern Karolina Dahl, uppmärksammade tidigare i år kvinnoförnedrande klotter och machoattityder i sin jobbvardag. Jag har själv haft en rad samtal med kvinnor i byggsektorn som berättat om kvinnoförnedrande attityder och ren mobbing av kvinnliga medarbetare, säger han.

Urban Månsson konstaterar att flera aktörer inom byggsektorn arbetat aktivt för att motverka sexism och för att locka fler kvinnor till byggindustrin. Byggnads och Byggcheferna har satsat på kampanjen ”Stoppa machokulturen” och med Isabelle-stipendiet lyfter branschen fram kvinnliga profiler inom byggsektorn.

– Men problemen finns kvar, vi måste göra mer. Och nu gäller det att vi inte släpper taget om denna så angelägna fråga, bara för något annat ”viktigare” dyker upp. Därför gör Svensk Byggtjänst en långsiktig satsning mot sexism och ojämställdhet inom byggsektorn. Vi kommer att lägga särskilda resurser på att kontinuerligt rannsaka och bevaka vad som händer i denna fråga inom byggbranschen, berättar Urban Månsson.

Materialet kommer löpande att kommuniceras på byggtjanst.se under vinjetten ”Jämt på jobbet”. Det kommer sedan att sammanfattas och presenteras i särskilda rapporter. Även särskilda undersökningar i frågan kommer att genomföras och publiceras.

– På detta vis vill vi också uppmana och utmana aktörer i andra branscher att göra samma typ av satsningar. #metoo har visat att det behövs inom akademi, sjukvård, industri, handel, it, finans och alla andra branscher i Sverige, säger Urban Månsson.

 

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.