Så ska återvinningen av byggavfall bli mer effektiv

Så ska återvinningen av byggavfall bli mer effektiv

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Bara hälften av det dryga nio miljoner ton byggavfall som produceras varje år materialåtervinns. Ett nytt forskningsprojekt ska nu ta ett helhetsgrepp för effektivare återvinning och mer återanvändning av material och delar från bygg- och rivningsavfall.

Projektet Constructivate är ett fyra år långt projekt och en del i forskningsprogrammet Mistra Closing the Loop II. Forskningsprojektet leds av Chalmers Industriteknik och i projektgruppen ingår representanter från ett tiotal företag i bygg- respektive återvinningsbranschen, Göteborgs stad, Chalmers och flera forskningsinstitut, däribland IVL Svenska Miljöinstitutet. Målet med projektet är att ta fram tekniska lösningar, kartlägga hinder och möjligheter i marknad och lagstiftning och identifiera åtgärder. Även inverkan av logistik, affärsmodeller och samarbetsformer på återvinningen ska utvärderas.

Två materialströmmar har redan identifierats som extra intressanta att följa. Betong, eftersom det utgör en så stor del av det samlade avfallet, och plastmaterial för att det materialåtervinns i så liten utsträckning i dag.

– Det är material där vi tror att vi kan bli konkreta och hitta lösningar, säga till aktörerna att ”Ni skulle kunna jobba så här i stället”. Projektet får inte bara bli en skrivbordsprodukt. Vi vill ha en verklighetsförankring och kommer också att göra fallstudier på riktiga byggplatser, säger projektledare Johan Felix, Chalmers Industriteknik.

Annons

När det gäller nytt byggmaterial och framtidens byggande finns det den optimism om att lättare identifiera förslag till lösningar. Rivningsavfall är ett större bekymmer, menar Johan Felix .

– Hur får man en spårbarhet för vilka material som egentligen finns i fastigheten när det är dags att riva den 50 är senare? Och vilka ekonomiska incitament behövs för att få entreprenörer och underentreprenörer att återvinna mer effektivt?

– Med det här projektet hoppas vi kunna hitta konkreta lösningar som verkligen gör skillnad i praktiken. Jag tror att vi har förutsättningar för det med tanke på den breda aktörsgrupp som deltar i projektet, säger Anna Fråne från IVL i ett pressmeddelande.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.