Profilintervju: Ola Månsson – “En omvälvande tid för byggsektorn”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En akut bostadskris, miljonprogramsrenoveringar, säkerhet på arbetsplatsen. Sveriges Byggindustriers verkställande direktör Ola Månsson representerar en byggbransch i en tid av stora förändringar och nya utmaningar.

När Ola Månsson tog över rodret efter branschorganisationens avgående VD Bo Antoni i början av 2011 fanns det en rad frågor att bita tag i. Alltifrån etik till utbildningsfrågor och ökad produktivitet. Och de senaste fem åren har varit omvälvande, både för Ola och för hela byggsektorn.

– Det har varit väldigt roligt att få vara representant för branschen under de här åren. Så många frågeställningar och förändringar har byggindustrin kanske aldrig stått inför tidigare.

Näringspolitiska frågor, säkerhet på arbetsplatsen och vita jobb har även diskuterats och fortsätter att vara högaktuella områden för branschen och Sveriges Byggindustrier att fokusera på. Inte minst har energi- och hållbarhetsfrågor snabbt seglat upp de senaste åren. Att miljön har kommit upp på agendan inom byggsektorn märks tydligt och är idag en självklarhet för organisationens medlemsföretag för att hänga med i branschen, från minsta leverantör till de stora byggjättarna.

– Det finns enorm medvetenhet bland byggbolagen, berättar Ola. Efterfrågan på hållbara bostäder och kontor ökar hela tiden. Med de marknadskrafter som styr tävlar företagen mot varandra för att bygga de bästa och mest energisnåla byggnaderna.

Renovering av miljonprogrammen

En rad miljöfrågor har bearbetats inom branschen, bland annat har det lagts fokus på diverse utredningar och kartläggande av byggprocessens miljöpåverkan samt utfasning av skadliga ämnen i byggmaterial. Behovet av att rusta upp miljonprogrammen har också varit på tapeten, och fanns med som en punkt i regeringens senaste vårbudget. Regeringen föreslår ett stöd på totalt tre miljarder kronor i stöd riktat till energieffektiviseringar i miljonprogrammet. Där ingår bland annat subventioner till inköp av nya byggnadskomponenter som energieffektiva fönster och tilläggsisolering av fasader. Sveriges Byggindustrier har tillsammans med Fastighetsägarna och Byggherrarna riktat kritik mot regeringens stöd till energieffektiviseringsåtgärderna, en insats som man menar missar målet.

– Vi menar att det är fel väg att gå när man ger investeringsstöd till de som genomför energieffektiviseringar nu eftersom de som har gjort det tidigare inte har fått något stöd. Det andra felet regeringen har gjort är att dra ner rotavdraget, något som används av väldigt många för energibesparande åtgärder. Med det kommer också en ökad risk för att man anställer svart arbetskraft och att jobben försvinner, säger Ola.

Istället vill branschorganisationerna se satsningar på metodutveckling och innovativa lösningar för renovering av befintliga fastigheter.

Akut bostadskris

Den kanske mest brännande frågan är den akuta bostadsbristen. Nästan en halv miljon bostäder behöver byggas på femton år, enligt Boverkets beräkningar. Med den migrationssituation som nu råder och de många flyktingar som söker fristad i Sverige ställs boendefrågan än mer på sin spets. I våras släppte Boverket en delrapport där myndigheten uppskattar behovet för personer som beviljats uppehållstillstånd till drygt 38 000 bostäder per år 2015 och 2016. Det är ungefär lika många bostäder som färdigställdes förra året.

– Det här är ett akut problem som inget land i Europa vet hur det ska lösas. För Sveriges del har vi inte ens klarat av att bygga det vi redan behöver. Det är med andra ord en situation som behöver ses på med väldig respekt, påpekar Ola.

Nyligen nådde regeringen och allianspartierna en överenskommelse om hur mottagandet av flyktingar ska gå till framöver. I uppgörelsens 21 punkter ingår en som berör bostadssituationen. Bland annat ska tillfälliga lättnader i plan- och byggregleringen kunna genomföras. På Sveriges Byggindustrier välkomnar man de förenklade planprocesserna.

– Att kommunerna får mer resurser är positivt, det behövs för att få igenom planerna snabbare. Det är också något som jag tror att alla kommuner skulle klara. Det är det som är den största boven i det hela, svårigheten att få tid och möjlighet till frizoner där det går att bygga direkt på väldigt kort tid, säger Ola.

Många frågor på bordet

Det dagliga arbetet som verkställande direktör innebär att kasta sig in i en rad olika områden. Ola Månsson är ansvarig för säkerhetsarbetet inom byggbranschen och är därtill inkopplad i näringspolitiska frågor och delaktig i avtalsförhandlingar med Byggnads. Han är också coach för BI:s 150 anställda och driver utvecklingen av organisationen. När det gäller frågor som BI för fram är det Ola som är representant och sköter externa kontakter. Något splittrat kan tänkas?

– Vikten är att kunna prioritera vilka frågor vi ska jobba med. Det gör så klart mycket att också ha duktiga medarbetare. Sedan får man helt enkelt kunna lite om mycket.

Efter fem år på posten trivs han bra som ledare på organisationen.

– Det är en väldigt rolig verksamhet att leda som är både kompetent och framåt. Det känns också kul att få representera branschen. Jag tycker att vi har arbetat upp ett förtroende hos medlemmarna som verkligen vill att vi lyfter viktiga frågor, berättar Ola.

Drivs av utmaningarna

På frågan om vad som driver honom i sitt arbete är det att få bita tag i de dagliga utmaningarna och bidra till branschens utveckling.

– På morgonen när jag kliver upp tittar jag i tidningen med spänning för att läsa om vad som är aktuellt just idag. Det driver mig, att varje dag få se vilka utmaningar som väntar och att få ta tag i dem. Framför allt att lägga ner tid på långsiktiga strategier som förenklar för medlemmarna och får processerna att löpa på. Förut såg jag resultat i färdiga hus, nu är det i nöjda medlemmar.

Det finns så klart även en hel del tuffare utmaningar som kommer med jobbet. Avtalsrörelsen och de förhandlingar som sker löpande är en av dem.

– Jag tror inte att det har gått ett enda år utan förhandlingar med arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden. Branschen genomgår nu en väldigt stor förändring med ett paradigmskifte där de stora företagen köper in allt mer specialistkunskaper. Där är det både svenska och utländska företag som konkurrerar. I och med detta uppstår spänningar med fackförbunden som måste lösas och en stor utmaning ligger i att få dem att verkligen förstå verkligheten i branschens vardag. Tack vare att jag själv har arbetat med produktion har jag bättre inblick i detta.

I faderns fotspår

Som liten ville Ola Månsson bli lantbrukare som sina farbröder eller följa i morbroderns spår och bli veterinär. Det blev som bekant varken det ena eller det andra men lantbrukardrömmen lever vidare till viss del. I dag bor han tillsammans med sin fru Anna – de vuxna barnen är utflugna – på en gård i Uppland med både får och hästar. Att det var inom byggbranschen som Ola Månsson sedan skulle göra karriär var däremot inte så konstigt. Pappan Kurt Månsson var civilingenjör, VD för byggfirman Ohlson & Skarne och även en av stiftarna till den Fria Byggakademin, där Ola själv numera är engagerad. Under senare år fanns funderingar på en framtid som arkitekt. När han genomförde militärtjänstgöringen kom dock insikten att hans styrka låg i att leda projekt snarare än att rita dem.

– Jag har alltid älskat projektledning av olika slag, det är en del av min personlighet. På högskolan var jag aktiv i studentkåren och genom ordförandeposter. När jag har byggt har jag alltid arbetat mycket med mjukvaran och politiken och drivit fram förändringar. För mig är det viktigt att vara med och påverka varje dag.

Ledarskap i praktiken

Innan Ola tillträdde tjänsten på Sveriges Byggindustrier arbetade han i sju år som regionchef på NVS Installation AB. Dessförinnan jobbade han bland annat som VD för Skanska Installation och som VD och koncernchef för Hifabgruppen. Med ett antal chefspositioner i bagaget trivs han bra i rollen som ledare. Med åren har han även fått chans att reflektera kring vad som faktiskt inbegriper ett gott ledarskap. Enligt honom själv handlar det om att sätta upp klara mål för organisationen och att det är tydligt kommunicerat till medarbetarna. Det är också viktigt att ha förmågan att lyssna och delegera, att de med bestämda ansvarsområden får frihet att driva sin del för att nå de uppsatta målen. De grundläggande ledarskapsverktygen fick han på ledarskapsutbildningen under militärtjänstgöringen.

– Vi fick möjligheten att leda en trupp och att se hur det går till i praktiken. Jag har marscherat genom Stockholm med 16 traktorer och där lärde jag mig hur ledarskap verkligen fungerar. Det är den bästa ledarskapsutbildningen som någonsin har funnits och det är synd att vi inte har det längre. Det skulle behövas i dagens samhälle.

Fakta Ola Månsson

Ålder: 58 år.
Familj: Hustrun Anna och två vuxna barn, en son och en dotter.
Bor: På en gård utanför Uppsala.
Utbildning: Utbildad på KTH till Civilingenjör Väg & Vatten.
Karriär: Regionchef på NVS Installation AB, VD på Skanska Teknik, VD och koncernchef för Hifabgruppen. Har även haft en rad förtroendeuppdrag såsom ordförandeskap för KTH Byggenskap, ledamot i Samhällsbyggnadssektorns Etiska råd, Svensk Byggtjänst, VVS Företagen, hedersledamot på KTH Samhällsbyggnad. Nu ordförande i Galaxenbygg och Stockholms Byggnadsförening samt stiftare i fria Byggakademien.
Min förebild i branschen: Gustav von Platen
Fritidsintressen: Musik, tennis, jakt, utförsåkning och telemark.
Mitt första egna boende var: En liten etta på Gärdet
Det äter jag helst: En grillad köttbit en sommarkväll
Reser gärna till: Storstäder
Senaste boken som gjorde ett intryck på mig: Fredsförklaring av Neil Young
Den bästa vinylplattan i min samling hemma: Coldplay X&Y
Då tog jag fram gitarren senast och då spelade jag: Så skimrande var aldrig havet
Det roligaste med egna byggprojekt och att renovera hemma: Att skapa något och att förverkliga drömmar

 


Maria Brogren miljöchef Sveriges Byggindustrier
Maria Brogren, energi- och miljöchef på Sveriges Byggindustrier, om Ola
Månsson:

– Ola verkar ha riktigt kul på jobbet. Han är full av energi och engagemang, och det smittar av sig. Han gillar verkligen företrädarrollen och bottnar den i sin egen långa erfarenhet från branschen. Han ger stor frihet åt oss experter att ta plats i debatten och driva våra frågor, men han är samtidigt alltid beredd att backa upp oss och kliva fram själv om det skulle behövas. Ibland får jag sms från Ola där han undrar över någon energi- eller miljöfråga, till exempel: ”Cirkulär ekonomi, vad tycker vi om det?”. Då vill han ha ett par meningar tillbaka om det och vad det innebär för byggföretagen, och sedan förstår han grejen och kan föra budskapet vidare. Ola är bra på positiv feedback, och ger ofta även den spontant per sms. Ola har alltid hundra bollar i luften, och det är tur för både honom och alla omkring att han har sin assistent Susanne som håller koll på hans kalender.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

En kommentar

  1. Ola Månsson lämnar Sveriges Byggindustrier | Hållbart Byggande
    2017-03-23 at 11:23 Svara

    […] LÄS MER: Profilintervju: Ola Månsson – “En omvälvande tid för byggsektorn” […]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.