Cecilia Ehrenborg Williams – Med känsla för rättvisa

Cecilia Ehrenborg Williams – Med känsla för rättvisa

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Ett stort intresse för miljö och ledarskap, en stark ansvarskänsla och en skopa nyfikenhet har varit Cecilia Ehrenborg Williams motor genom livet och karriären. Drivkrafter hon nu tar med sig som nybliven vd på Sweden Green Building Council när organisationen går in i ett nytt skede.

Foto: Jenny Öhman

Det råder ett lugn bland de medarbetare på Sweden Green Building Councils kontor som är tillbaka efter sommarledigheten. Cecilia Ehrenborg Williams står vid sitt skrivbord i mitten av det öppna kontorslandskapet. Den 1 augusti tillträdde hon formellt som organisationens nya vd. Tillsammans med den avgående vd:n Bengt Wånggren har hon hunnit få en introduktion till jobbet. Efter några dagars arbete i Almedalen och en semester på den amerikanska Östkusten är det en utvilad och taggad Cecilia som tar emot oss. Vi sätter oss till rätta i ett av konferensrummen, med utblick över ett soligt Sundbyberg, där hon med entusiasm berättar om sin resa hit och den framtid som väntar henne och Sweden Green Building Council.

Ansvarskänsla sedan barnsben

Som barn närde Cecilia Ehrenborg Williams drömmar om att bli läkare. Hon fascinerades av vetenskapens fokus på problemlösning. Framför allt drogs hon till passionerade människor som ville göra en skillnad. Hon hade själv upplevt en stark ansvarskänsla i tidig ålder.

– Jag har sedan jag var liten känt att man ska göra sitt bästa, att försöka bidra till att öka värdet för sig själv och för omgivningen. Jag ville också kunna känna stolthet över mitt yrke.

Hemifrån fick Cecilia även med sig ett starkt intresse för kunskap och en nyfikenhet över sakernas sammanhang inom alltifrån kultur till vetenskap och psykologi. Pappan arbetade som ekonomichef och mamman med barnböcker. Deras allmänbildning och kunskapstörstande förhållningssätt genomsyrade hemmet. Att Cecilia skulle studera vidare efter gymnasiet upplevde hon som självklart. Men istället för läkarlinjen föll valet till slut på en teknisk inriktning. Hon började på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik på KTH. Under mitten av utbildningen funderade hon på hur kunskapen kunde samspela med hennes drivkraft och önskan om att bidra med något till samhället. Jobba på ett laboratorium kändes inte alls lockande. När sedan möjligheten att välja miljövårdsinriktning blev aktuell föll alla bitar på plats.

En värdedriven kultur

Efter examen jobbade hon ett år på Diskteknik och därefter som miljökonsult för Casma Miljömanagement. 2001 blev hon anställd som projektledare för stiftelsen Håll Sverige Rent där hon arbetade i fem år följt av tio år på Miljömärkning Sverige AB (Svanen) där hon senast varit verksam som vice vd. De tidigare arbetena har givit henne erfarenhet av såväl arbete med miljöfrågor som att leda värderingsdrivna organisationer.

– I likhet med Miljömärkning Svanen och Håll Sverige Rent är Sweden Green Building Council till mångt och mycket en värderingsdriven organisation med duktiga, ambitiösa medarbetare. Den kulturen känner jag mig därför ganska trygg med, och är väl delvis själv av samma virke. Mina val genom livet har drivits av de frågor som har varit viktiga för mig och som jag har velat ägna mig åt.

Intresset för miljö och hållbarhetsfrågor grundlades genom barndomens upplevelser. Föräldrarna tog ofta med familjen på utflykter i skog och mark. Deras kärlek till naturen har Cecilia tagit med sig och den fungerar än idag som en grundbult i det dagliga arbetet.

– När jag ser ett vackert landskap blir jag väldigt berörd och ödmjuk. En känsla av att jag skulle kunna offra allt för att vi ska kunna bevara naturen. Detta blir en stark drivkraft. I mina tidigare jobb, och även nu på SGBC, har det varit viktigt för mig att det jag gör om dagarna faktiskt bidrar till att göra världen bättre.

Ärlighet och gemenskap viktigt i ledarskapet

Vid sidan av engagemanget för hållbar utveckling har Cecilias passion för ledarskap också vuxit under de två senaste decennierna. Det började med tjänsten som projektledare och därefter ett mer renodlat chefskap. Hon fick en chefsroll på Svanen och skulle leda ett team på tolv personer. Det innebar en tuff utmaning med tidiga morgnar och sena kvällar. Men det gav också erfarenhet och kompetens. Hon insåg även att hon trivdes bra med jobbet som chef.

– Jag känner mig trygg i den rollen, jag gillar chefskapet och att arbeta med människor, att få se mina medarbetare växa och nå sin fulla potential.

Engagemang och lyhördhet för kollegorna beskriver hon som viktiga egenskaper i ett gott ledarskap. I det ingår även att vara genuint lyssnande, ärlig och transparent och vara ett stöd gentemot medarbetarna. Kontakten och bemötandet med dem är av stor vikt, anser Cecilia.

– Det handlar både om tillfällen då man behöver ge konstruktiv feedback och när en medarbetare kommer till mig med ett problem. Då måste jag vara inlyssnande och vara tydlig med att det är vårt gemensamma problem som ska lösas tillsammans. Den devisen tror jag starkt på i ledarskapet, att skapa ett ”vi” i mötet.

Ny fas för SGBC

Sweden Green Building Council, vars främsta uppgift är att ta hand om miljöcertifieringssystemen inom den svenska bygg- och fastighetssektorn, har sedan starten 2009 vuxit till drygt 300 medlemmar och ett 20-tal anställda. Bengt Wånggren var med och grundade organisationen. Efter snart ett decennium vid rodret går han i pension och lämnar nu över till Cecilia.

– Bengt har byggt upp allt från starten till vad SGBC är idag. Det är en fantastisk bedrift. Nu är mitt jobb att leda oss in i en ny fas med fokus på konsolidering, tydligare strukturer, nya relevanta utvecklingsprojekt och ökad tillväxt.

Planen är bland annat att medlemsantalet ska öka och ett antal stora projekt ska sjösättas. I höst går en remissversion ut för Citylab Guide med certifiering. Efter många år av utveckling är planen att lansera en version 1.0 för certifiering av stadsutvecklingsprojekt. En process som troligtvis inte kommer att gå helt smärtfritt, medger Cecilia.

– Det är nytt och komplext och versionen kommer med all säkerhet att kollidera med verkligheten. Men jag tror att det krävs för att vi ska kunna ta Citylab vidare. Branschen har väntat på det här och nu är det dags för oss att leverera.

Hon har även stora förhoppningar för Miljöbyggnad 3.0 som släpptes i våras. Arbetet med den nya versionen startade 2015 och sedan dess har mer än 200 personer från bygg- och fastighetsbranschen, akademi och övriga intressenter engagerats. Med den nya versionen fortsätter man på spåret att Miljöbyggnad ska erbjuda en svensk miljöcertifiering som följer svenska lagar, regler samt EU-direktiv. Ledstjärnan har varit att Miljöbyggnad även i fortsättningen ska driva på utvecklingen. Den nya versionen har mötts av en hel del kritik från branschen, bland annat vad gäller teknikneutralitet och använd energi. Cecilia Ehrenborg Williams vill inte kommentera de enskilda synpunkterna men menar att de har utvärderats och tagits i beaktande under processens gång.

– Det har varit en mängd diskussioner och remissvar och ett flertal experter involverade. Alla infallsvinklar har beaktats och jag har stor tilltro till att det som vi har landat i är något som många kunniga står bakom. Sedan har det inte alltid varit samförstånd i alla frågor, även inom enskilda branscher. Vi kan inte göra alla nöjda och måste också våga ta ställning.

Bostadsbristen en utmaning för branschen

Parallellt med SGBC:s projekt fortsätter även diskussionerna kring branschens utmaningar. Bostadsbristen, prisrimliga bostäder och hållbar stadsutveckling är några av de mest akuta frågorna. Att möta det skriande behovet av bostäder med en snabbt växande befolkning och samtidigt bygga snabbt, miljömässigt och socialt hållbart, utan skyhöga kostnader, innebär en enorm prövning. En utmaning som branschen likafullt måste lyckas med, menar Cecilia.

– Byggbranschen står för en ansenlig del av växthusgasutsläppen och har därmed såväl globalt som i Sverige ett stort ansvar. Det kommer att bli tufft att klara alla delar men av det jag har sett av den här branschen finns samtidigt mycket kunskap, teknisk kunnande kreativitet, erfarenhet av problemlösning och kapital. Med den kombinationen tror jag vi har verktygen för att kunna möta utmaningarna.

Annons

Stortrivs utanför innerstan

Med många parallella projekt på gång, utveckling av organisationen och inte minst den nya rollen som chef, väntar en intensiv tid för Cecilia Ehrenborg Williams. En tid som hon känner entusiasm och glädje inför. De tidigare erfarenheterna har också lärt henne vikten av återhämtning med ett krävande arbete. Sömnen är viktig, liksom regelbunden träning. Som barn tränade hon både dans och gymnastik och sedan tio år tillbaka tränar hon regelbundet ashtangayoga.

– Med ashtangayogan får jag som ett såväl fysiskt som mentalt skydd. Det hjälper mycket i den stressiga vardagen och gör en redo att ta sig an dagen.

Skönlitteratur är ett annat intresse och ett sätt att få återhämtning och en stunds vilsamhet efter en lång arbetsdag. Margaret Atwood, Jonathan Safran Foer och Haruki Murakami tillhör några av favoritförfattarna. Cecilia försöker också få mycket tid med familjen, maken Roland och deras tre söner. Det blir gärna turer ut till landstället norr om Uppsala. Snart väntar en ny konstellation i hemmalivet när de två äldsta sönerna flyttar från familjens lägenhet i Sundbyberg till en gemensam lägenhet i Kista. Både hon och maken ser positivt på att sönerna blir bosatta i just Kista.

– Jag tror starkt på området och den mångfald som finns där. Vår gemensamma filosofi är att våra barn ska växa upp och befinna sig i områden som är mer blandade.

Cecilia har själv levt en stor del av sitt liv innanför tullarna. Hon växte upp på Karlaplan på Östermalm i Stockholm. I unga år flyttade hon till en hyresrätt på Södermalm. När hon träffade maken Roland, som hade två söner sedan tidigare, krävdes större boendeyta. Flytten gick till Bergshamra där familjen bodde i några år. Sedan fem år tillbaka bor de i Sundbyberg och Cecilia stortrivs utanför innerstan.

– Närförorterna runt Stockholm är fantastiska. Så länge det finns bra kommunikationer som gör att vi inte behöver bil och barnen kan röra sig enkelt får man en stor frihet.

Just nu har hon promenadavstånd till jobbet, men det försvinner i september då hela kontoret flyttar till nya lokaler i Hornstull, på Södermalm. Organisationen utökas med flera medarbetare och behöver större ytor. Men det är även en symbolisk flytt för den nya era som Sweden Green Building Council nu ska gå in i.

– Det blir en nystart med nytt kontor och med mig som ny VD. Nu gör vi förändringen på riktigt och fortsätter driva organisationen vidare.

 

Fakta Cecilia Ehrenborg Williams

Född: 1 augusti 1969

Familj: Maken Roland, en son och två bonussöner.

Bor: I lägenhet i Sundbyberg, norr om Stockholm, landställe utanför Österbybruk.

Utbildning: Civilingenjör i Kemiteknik

Karriär: Kemi- och miljöansvarig på Diskteknik, miljökonsult på CASMA Miljömanagent, projektledare Stiftelsen Håll Sverige Rent, vice VD Miljömärkning Sverige samt VD SGBC

Fritidsintressen: Ashtanga yoga, Afrokubansk dans, Naturupplevelser, Böcker och film

På nattygsbordet: HERE I AM-Jonathan Safran Foer

Reser helst till: Vänner och familj, andra kulturer

Äter gärna: Kryddstarkt och vegetariskt

Förebild: Ms Christiana Figueres

Motto: Förbered dig väl och våga

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.