Profil: Johan Gustafsson, kvalitets- och miljöchef på Wästbygg

Profil: Johan Gustafsson, kvalitets- och miljöchef på Wästbygg

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Möjligheten att påverka hållbarhetsarbetet i byggbranschen och att åstadkomma miljönytta med relativt små medel är det som driver Johan Gustafsson i arbetet som kvalitets- och miljöchef.

Ett arbete med utmaningar

Johan Gustafsson växte upp i Osby i nordöstra Skåne. På gymnasiet läste han samhällsekonomisk linje och flyttade därefter via Halmstad till Göteborg och började studera affärsutveckling och entreprenörskap inom byggsektorn på Chalmers. Efter en tids arbete som arbetsledare på SBS Entreprenad hamnade han 2004 på Wästbygg. Sedan 2011 är han verksam som  på organisationen. Ganska snart insåg han att han hade funnit en roll som passade honom bra.

– Miljöfrågorna intresserar mig mycket och det finns en hel del att göra i byggbranschen för att åstadkomma bättre möjligheter för framtida generationer. Det är ju en viktig samhällsfråga samtidigt som en väldigt stor miljöpåverkan kommer från bygg- och fastighetsbranschen. Därför är det väldigt inspirerande att vara en del i arbetet med hållbarhetsfrågorna inom branschen.

Stöd till organisationen

I rollen som kvalitets- och miljöchef är Johan Gustafsson ansvarig för företagets kvalitets- och miljöfrågor. Hans dagliga arbete går ut på att arbeta med att säkerställa interna ledningssystemsfrågor inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö (KMA). På Wästbygg arbetar Johan Gustafsson tillsammans med två andra medarbetare som KMA-samordnare, som har målsättningen att vara ett stöd till organisationens produktion gällande frågor som rör just kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

För att säkerställa det löpande kvalitets- och miljöarbetet på projekten och på företaget i stort finns en KMA-handbok som beskriver Wästbyggs sätt att arbeta. Målet är att handboken på ett genomtänkt, målmedvetet och enhetligt sätt ska säkerställa god kvalitet, låg miljöpåverkan och säker arbetsmiljö på samtliga av byggprojekten och på företaget. Mallar för inköp, arbetsmiljö och miljö uppdateras regelbundet och det är Johan Gustafssons uppgift att ansvara för att upprätthålla och underhålla KMA-ledningssystemet. Det innebär genomgång av ledningssystemet vid nyanställningar, samordna kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet.

– Det jag lägger mest tid på är det löpande KMA-arbetet i våra projekt. Det handlar bland annat om miljöcertifieringar men också om att genomföra kvalitets- och miljöstartmöten med UE, genomföra löpande kvalitetsavstämningar samt att kvalitetssäkra leveransen av våra projekt så att allt är klart inför slutbesiktning och överlämnande.

Kamp för miljöfrågor

Jobbet som kvalitets- och miljöchef innebär inte sällan en del utmaningar. Som upphandlingsförfarandet ser ut idag är det till exempel väldigt svårt att komma in i ett tidigt skede och säkerställa miljöfrågorna, tar Johan Gustafsson upp.

– Allt för ofta tas det väldigt lätt på miljöfrågorna i det första skedet. Det innebär följaktligen att det blir mycket svårare att arbeta in miljöfrågorna senare.

Lösningen är enkel, menar han Fastighetsägare och beställare borde inhämta kompetens ifrån byggföretag och tekniska konsulter i ett tidigare skede än idag för att åstadkomma klimatsmarta, energieffektiva, ekonomiska och optimala byggnader redan på ritbordet, anser han.

– Jag är övertygad om att man skulle kunna spara mycket pengar då samtidigt som byggnaderna skulle kunna uppfylla höga miljö- och energiprestandakrav.

Miljöfrågan är inte helt självklar och är fortfarande abstrakt inom byggbranschen, påpekar han. Man möts av skepsis av vissa som undrar varför det är nödvändigt. Men detta blir samtidigt det som är utmaningen.

– För vad händer om vi inte gör någonting alls? Och vad kan vi få för positiva effekter om vi alla hjälps åt och utreder möjligheterna för att optimera våra byggprojekt?

Den största utmaningen ligger dock i investeringsviljan till hållbara produkter. Kunnandet och kompetensen att genomföra attraktiva och hållbara byggprojekt finns där. Men så snart hållbarhetsfrågorna kommer på tal är detta inte sällan förknippat med en initial investeringskostnad som alltid, på sex-åtta års sikt, är en investering.

– Problemet är att säkerställa finansieringen av ett byggprojekt som innebär att man betalar lite mer för en noggrann projektering, energieffektiva och hållbara lösningar med låga kostnader under brukstiden, säger Johan Gustafsson.

Hållbarhet genomsyrar verksamheten

Kvalitets- och miljöarbete har stått högt på Wästbyggs agenda sedan mitten av 1990-talet och under åren har interna rutiner, lathundar och checklistor arbetats fram för att säkerställa hållbart byggande, berättar Johan Gustafsson. Idag arbetar man med hållbarhetsfrågorna utifrån ett flertal förhållningspunkter med stort fokus på åtgärder i produktionen.

– En stor del av en byggnads energianvändning går åt i produktionsprocessen. För att långsiktigt minska miljöbelastningen införskaffades 2012 ett eget vindkraftverk norr om Falkenberg vilket säkerställer en hållbar elproduktion till våra byggarbetsplatser, säger Johan Gustafsson.

Företaget ska också ha hög delaktighet under projektens genomföranden för att säkerställa att man arbetar aktivt med hållbarhetsfrågorna i produktionen. Därtill ska den energi som används i huvudsak komma från förnyelsebara energislag. Vidare ska beställare erbjudas gröna optioner inom miljöklassning och miljömedvetenheten på företaget ska höjas genom att informera om vad de anställda kan göra för en bättre miljö. Wästbygg deltar och leder även miljöseminarier och är medlemmar i SGBC, Sweden Green Building Council, EMC i Varberg och Johan Gustafsson deltar i miljöutskottet inom BI region väst.

Globalt perspektiv

Arbetet med miljöfrågor innebär även att förhålla sig till mer övergripande, globala frågeställningar och utmaningarna för miljön. Klimatförändringarnas effekter blir allt tydligare och under kommande decennier kommer samhällen och ekosystem drabbas av fler extrema väderhändelser, torka och översvämningar. Klimatförändringarna innebär att även i Sverige ökar medeltemperaturen. Vi får fler och kraftigare skyfall.

– Det är sådana konkreta effekter som vi kan se redan idag, menar Johan Gustafsson. EU:s övergripande klimatmål är att hindra den globala uppvärmningen från att öka med mer än två grader jämfört med tiden innan industrialiseringen startade. EU har enats om klimatmål som ska vara uppfyllda fram till 2020.

Dessa klimatmål brukar förkortas 20-20-20 och innebär att växthusgasen ska minskas med minst 20 procent jämfört med 1990 års nivåer, att energiförbrukningen ska sänkas med 20 procent och andelen förnybar energi av all energikonsumtion ska höjas till 20 procent.

– Ur ett globalt perspektiv står vi inför enorma utmaningar. Detta framgår tydligt i IPCC:s färska klimatrapport. Byggbranschen berörs definitivt, säger Johan Gustafsson.
Hållbarhetsaspekten inom byggsektorn finns där men är ojämn och där finns mycket kvar att göra. Vi gör mycket men samtidigt gör vi inte det. Det beror helt enkelt på projekt till projekt, från beställare till beställare och även från företag till företag. På sina håll gör vi med andra ord en hel del men samtidigt skulle vi kunna göra mycket mer om alla engagerade sig fullt ut. Haken är att investeringsviljan till hållbara produkter anses vara en risk och en ”extra kostnad” som man inte vill ta. Man ser inte möjligheterna till framtida besparingar och vilken miljönytta det är.

Något som Johan Gustafsson tror skulle hjälpa är en rejäl skärpning av lagkraven för att minska energianvändningen och därigenom minska koldioxidutsläppen. I Sverige har vi kommit relativt långt med att använda energi från förnyelsebara energislag men vi har mycket kvar att göra när det gäller utnyttjandet av till exempel solceller, anser han.

– Jag tror att betydelsen för hållbart byggande kommer att öka än mer i framtiden. Våra kunder kommer att kräva miljöcertifierade och hållbara produkter i högre utsträckning än idag, säger han.

Positivt men svårt med certifieringar

Idag finns det en rad olika certifieringar, standarder och märkningar inom byggbranschen för att ställa högre krav för mer hållbart byggande, vilket Johan Gustafsson tror är rätt väg att gå, även om det också medför krav på mer samverkan och tydlighet för de olika parterna.

– Utmaningarna för hela byggbranschen är att samverka för att uppnå målen. För detta krävs att man omhändertar projektens miljökrav tidigt och tillsammans med beställaren hittar en samarbetsform där ansvarsfördelningen är tydlig och att man redan i förfrågningsunderlaget och i projekterings- och inköpsskedet har klarlagt vad som ska uppnås och vad som siktas mot när det gäller energianvändning, inneklimat, resurssnåla, återvinningsbara och miljövänliga materialval, ekologi och markanvändning, vattenanvändning, transporter och så vidare. Listan kan göras lång.

Att miljöcertifierat byggande har slagit igenom på sistone är positivt men samtidigt är det generellt svårt att uppfylla de högsta betygen inom de olika miljömärkningssystemen, menar han.

– Det är fortfarande mycket byråkrati och jagande för att uppfylla olika internationella tillverkningsstandarder som våra leverantörer har svårt att bevisa. Vi är inte vana vid att fastställa kraven i förfrågningsunderlagen utan vi är vana vid att arbeta som vi alltid har gjort.

Ska man lyckas med detta fullt ut tror Johan Gustafsson att man behöver involvera en miljöspecialist redan i ritstadiet för att omhänderta projektets förutsättningar att uppfylla angivna miljökrav. Han tycker också att det behöver bli enklare och tydligare krav i manualerna så att blir enkelt och kostnadseffektivt att miljöcertifiera.

– Sedan har vi en annan aspekt och det är att beställarorganisationer och fastighetsbolag ofta fattar styrelsebeslut om miljöcertifierat byggande men missar sedan ibland själva poängen med att omhänderta de här kraven i förfrågningsunderlaget. Det gör det svårt att uppfylla kraven i ett senare skede.

Att åstadkomma miljönytta

Trots de olika utmaningar som arbetet innebär och de stora miljö- och hållbarhetsfrågor byggbranschen måste ta ställning till, är jobbet något är både roligt, utvecklande och lärorikt, säger Johan Gustafsson.

– Att få jobba med miljö och hållbar utveckling och få möjlighet att sprida information och kunskap är väldigt roligt. Med relativt små medel kan man åstadkomma ganska mycket miljönytta. Samtidigt är det väldigt utvecklande och lärorikt att arbeta med vår tids viktigaste fråga. Inom byggbranschen och fastighetsbranschen finns fortfarande mycket att göra och det är det som inspirerar och motiverar.

Fakta: Johan Gustafsson

  • Yrke: Kvalitets- och miljöchef på Wästbygg
  • Ålder: 35 år
  • Familj: Två flickor, 5 och 8 år gamla
  • Bor: Björlanda på Hisingen
  • Utbildning: Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggsektorn, Chalmers (2000-2003)
  • Karriär: Arbetsledare, SBS Entreprenad (2003-2004), Wästbygg (2004-), utsättare och arbetsledare de första åren, därefter som platschef, KMA-samordnare, kvalitets- och miljöchef sedan 2011.
Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.