Nytt verktyg ska göra det lättare att bedöma riskerna med kvartsdamm

Nytt verktyg ska göra det lättare att bedöma riskerna med kvartsdamm

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Damm som innehåller kvartspartiklar kan innebära en arbetsmiljörisk på många arbetsplatser. Svensk Betong och IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram ett nytt verktyg som ska göra det lättare att bedöma riskerna med kvartsdamm.

Kvarts i form av stendamm finns vid många arbetsplatser där man bearbetar kvartshaltigt material exempelvis vid brytning, krossning och hantering av sten, slipning, borrning eller bilning i betong, tegel, puts och murbruk eller gjutning med kvartssand inom stålverk och gjuterier. Det finns flera hälsorisker med kvartsdamm. De allra minsta partiklarna i kvartsdammet kan tränga ner i lungblåsorna med inandningsluften och kapslas in i ärrvävnad i lungblåsorna. Det leder till inflammation och ärrbildning i lungvävnaden. Inandning av kvartshaltigt damm kan även ge upphov till KOL och silikos (stendammslunga) och även cancer.

Den 2 november 2015 kom nya föreskrifter för kvartsdamm. Bland annat togs kravet på obligatoriska och återkommande mätningar bort. Därmed behöver inte företagen själva göra mätningar längre utan kan använda sig av referensmätningar som gjorts på andra arbetsplatser. Men att använda sig av andra företags mätningar för att uppskatta riskerna på den egna arbetsplatsen kan ibland vara problematiskt.

– Det kan råda andra förhållanden på den egna arbetsplatsen och det kan leda till att man underskattar den exponering som de anställda utsätts för, säger Ann-Beth Antonsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Annons

Hon har lett det projekt där IVL och branschorganisationen Svensk Betong tillsammans har utvecklat ett verktyg som kan användas för att bedöma riskerna för skadlig exponering på den egna arbetsplatsen. Verktyget innehåller referensmätningar från företag i betongindustrin som ligger under gränsvärdet. Fokus ligger på vilka åtgärder som behövs.

– Verktyget pekar ut vad man behöver göra för att minska halterna av skadligt damm istället för att man bara stirrar sig blind på mätningarna, säger Ann-Beth Antonsson.

Källa: Svensk Betong, Arbetsmiljöverket

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.