Nytt ventileringssystem kan minska koldioxidutsläpp

Nytt ventileringssystem kan minska koldioxidutsläpp

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare från Lunds universitet har uppfunnit ett nytt sätt att anpassa gammal passiv byggteknik för att hus i ökenklimat ska kunna värmas upp och kylas ned, samtidigt som koldioxidutsläppen minskar.

Det nya ventileringssystemet testas nu i Egypten. Här kommer 94 procent av den energi som används från fossila källor. Omkring hälften av energin används för att kyla ner och värma upp bostäder. I avlägsna ökenområden där elnät saknas är det ofta dieselgeneratorer som brukas och där finns det alltså ett behov av lösningar som kan dra ner på koldioxidutsläppen men även fungera under förhållanden där elektricitet är en bristvara.

Marwa Dabaieh är forskare i Arkitektur och byggd miljö vid Lunds Tekniska Högskola och arbetar med att anpassa Trombeväggen, en uppfinning från 1880-talet, i en egyptisk by. Hennes ventilerade Trombevägg håller huset varmt på natten och kyler ner på dagen. Den gör dessutom av med 20 gånger mindre energi än de dieselgeneratorer som vanligtvis används på landsbygden och i ökenområden. Sol och vind står för energitillförseln och sten, trä och ull från närområdet, liksom lokalt tillverkat glas är de material som används.

– Min tanke är att den anpassade Trombeväggen ska vara fri att använda och att den ska tillverkas ute i byarna, så att det skapas nya möjligheter för unga och arbetslösa personer, säger Marwa Dabaieh. Det ska vara enkelt att både tillverka och använda tekniken. Jag har arbetat med en modell där bybor involveras i alla steg.

Annons

Även estetiska aspekter har funnits med i utvecklingen. Trombeväggen kan integreras i moderna byggnader och utgöra ett attraktivt arkitektoniskt element. Dabaieh hoppas nu att lösningen också ska kunna användas av Egyptens mer välsituerade befolkning och samarbetar därför med en av landets mest kända arkitekter kring privatvillor.

Foto: Lunds Tekniska Högskola

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.