Nya nordiska riktlinjer för hållbara byggvaror

Nya nordiska riktlinjer för hållbara byggvaror

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Green Building Councils i Sverige, Norge, Finland och Island har i ett nytt nordiskt projekt tagit fram gemensamma riktlinjer för inköp av hållbara miljö- och hälsoanpassade byggvaror.

De nya riktlinjerna är ett resultat av det två år långa projektet Nordic Guide to Sustainable Materials. Projektet är ett första steg mot att nå harmoniserade Nordiska krav för hållbara byggvaror. Enligt Sweden Green Building Council, SGBC, är riktlinjerna utvecklade med tre olika ambitionsnivåer. Det är fastighetsägaren som bestämmer nivån och har då förslag på krav för upphandling. Riktlinjerna är anpassade för nybyggnation, ombyggnad och underhåll av byggnader.

– De nya gemensamma riktlinjerna kommer att förenkla för fastighetsägare och entreprenörer att göra kloka val. Riktlinjerna kommer också vara till nytta för svenska certifieringssystem, som Miljöbyggnad och BREEAM-SE, berättar Jonny Hellman, projektledare för den svenska delen av projektet.

Riktlinjerna är inte ett nytt verktyg. De konkurrerar därmed inte med befintliga system i Sverige som t.ex. Byggvarubedömningen, Sunda Hus och Basta, skriver SGBC, eftersom de nordiska länderna har delvis olika lagstiftning och praxis och använder olika verktyg för miljöbedömning av byggvaror.

Annons

En slutsats som SGBC drar av projektet är att även om Sverige har kommit en bra bit på vägen att arbeta med undvikandet av oönskade ämnen finns det mycket kvar att göra när det gäller användandet och framtagandet av EPD:er (Environment Product Declaration).

– För att koldioxidutsläppen vid tillverkning av byggvaror ska minska behöver vi EPD:er som avser just den produkt vi avser använda. Genom att börja begära produktspecifika EPD:er får vi producenter att börjar konkurrera om att minska sina utsläpp, säger Bengt Wånggren, VD på Sweden Green Building Council i ett pressmeddelande.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.