Ny rapport: materialets klimatpåverkan

Ny rapport: materialets klimatpåverkan

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

KTH och IVL har tillsammans med representanter från byggbranschen studerat energianvändning och klimatpåverkan från byggandet av ett flerbostadshus med betongstomme. De har även satt den i relation till energianvändning och klimatpåverkan från byggnadens drift.

Man har bland annat kommit fram till att i ett modernt energieffektivt flerbostadshus i betong är klimatpåverkan från att uppföra huset i samma storleksordning som klimatpåverkan från bygg-nadens energianvändning under en analysperiod på 50 år. Det största bidraget till byggprocessens klimatpåverkan kommer från produktionen av byggmaterial, framförallt betong. Klimatpåverkan från underhåll och rivning står för en mindre del av byggnadens totala klimatpåverkan. Att bygga ett energieffektivt hus ger en lägre klimatpåverkan i ett livscykelsperspektiv än att bygga enligt dagens BBR-krav på energiprestanda. Det ger också en minskad total klimat-belastning att energirenovera flerbostadshus, trots den ökade materialåtgången.

Exempel på viktiga åtgärder för att minska klimatpåverkan från byggprocessen är till exempel förbättrade produktionsmetoder för cement och betongrecept som innebär lägre utsläpp av växthusgaser, och att använda mindre mängder betong för samma funktion.

Annons

Det är också viktigt med valet av isolering för rätt ändamål. En annan slutsats i studien är att ta hänsyn till den inbyggda klimatpåverkan redan i planering av ny bebyggelse och vid renovering av befintliga hus.

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.