Ny rapport från HSB: ”Trångboddheten i miljonprogrammet hotar integrationen”

Ny rapport från HSB: ”Trångboddheten i miljonprogrammet hotar integrationen”

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Trångboddheten ökar i storstädernas mest utsatta miljonprogramsområden. Det riskerar att få förödande konsekvenser för integrationen, folkhälsan och skolresultaten, enligt en ny rapport som analysföretaget Evidens har tagit fram åt HSB.

Rapporten visar att vart femte hushåll i storstäderna idag är trångbodda. Medan var tionde är trångbodda i resten av landet. Om man särskilt studerar Stockholmsregionen ser man att stora delar av miljonprogramsområden som Järvafältet och Botkyrka är synnerligen trångbodda. Och att sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet är starkt.

– Den ökade trångboddheten får stora konsekvenser för både individer och samhället. Samhället riskerar att dras isär och en redan bristfällig integration riskerar att försämras ytterligare, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Rapporten visar även att ungefär hälften av asylinvandrarna och 65 procent av anhöriginvandrarna initialt bosätter sig i storstadsregionerna. Och efter fem år har koncentrationen till storstäderna ökat ytterligare med cirka 5 till 10 procentenheter. Samtidigt är mörkertalet stort, påpekar Anders Lago.

Annons

– Vi vet att asylsökande som väljer sitt eget boende på egen hand i praktiken alltid blir inneboende hos släktingar och vänner.Vi får dessutom alltfler papperslösa, som helt saknar boende, flyttar runt, och som överhuvudtaget inte syns i någon statistik, säger Anders Lago.

I rapporten Trångboddhet i Sverige – beskrivning av nuläget och diskussion om effekter mäts trångboddhet enligt norm 3: om andra än sammanboende vuxna tvingas dela sovrum.

Källa: HSB

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.