Ny forskning om upplevelsen av belysning

Ny forskning om upplevelsen av belysning

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har tagit fram en ny metod som kastar nytt ljus på hur människor upplever belysning.

Forskarna har använt ett multisensoriskt laboratorium på SP i Borås. Där har de mätt upplevda egenskaper hos lampor med hjälp av tränade mänskliga paneler.

– Sensoriska metoder innebär att de mänskliga sinnena – syn, lukt, hörsel, smak och känsel – används för att bedöma produkter, förklarar Magdalena Boork, forskare på SP.

En panel med åtta personer har tränats för att kunna bedöma belysningens egenskaper objektivt, det vill säga utan att tycka något om produkten. Bedömningarna genomfördes främst i labbet, men för att bekräfta att metoden och resultaten även gäller i de miljöer där belysningen ska användas, genomfördes även tester i verklig miljö. Paneldeltagarna genomförde testerna på samma produkter och enligt samma metodik.

Forskarna kom fram till att det är möjligt att göra objektiva bedömningar av belysning, det är möjligt att göra bedömningar både i laboratorium och i en verklig miljö, men resultaten blir tydligare i laboratoriemiljö. Resultaten från bedömningarna kan beskriva armaturers och ljuskällors karaktäristiska egenskaper. Forskarna hoppas nu kunna driva på utvecklingen av energieffektiva belysningsprodukter som konsumenterna efterfrågar och trivs med. Magdalena Boork tror också att denna typ av mätningar av upplevda belysningsegenskaper i förlängningen kan förenkla för beställare, till exempel fastighetsägare, när de pratar med ljusplanerare och belysningstillverkare.

Forskarna har använt ett multisensoriskt laboratorium på SP i Borås. Där har de mätt upplevda egenskaper hos lampor med hjälp av mänskliga paneler. Foto: SP.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.