Ny festival flätar samman arkitektur och natur

Ny festival flätar samman arkitektur och natur

Annons

I juni är det premiär för ARKNAT, en två veckor lång festival som flätar samman arkitektur och natur mitt i världsarvet Höga Kusten.

Festivalen är ett samarbete mellan Sweco Architects, FriluftsByn, Världsklass Örnsköldsvik, Höga Kusten Destinationsutveckling, SCA Timber och Bosch Tools. Under premiäråret bjuder ARKNAT in 15 studenter från Skandinaviens ledande arkitektskolor. Tillsammans ska studenterna under två veckor skissa och bygga tre kreationer i trä, det första året främst tolkningar av vindskydd.

– Studenterna kommer att tillverka vindskjul i trä av gran och tall som både har växt och sågats lokalt. I kombination med föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation men även förståelse för vilket mångfasetterat material det är. Genom festivalen vill vi även bidra till en mer hållbar turistnäring i regionen, säger Martin Björklund, byggnadsingenjör på Sweco.

Träkonstruktionerna kommer att placeras längst Höga Kustenleden och dess avstickare. Under 2017 kommer byggnaderna placeras vid Köpmanholmen Havsbad, Kulberget en bit från Höga Kustenbron och vid Södra Bergsstigen vid Skuleberget.

Initiativet ska även leda till att öka förståelsen och förstärka kombinationen mellan arkitektur och natur. Syftet är att visa att arkitektur och design spelar en viktig roll i våra liv, både hur vi bygger, hur det ser ut och hur det är anpassat till sin omgivning.

Foto: Mattias Forsell

Relaterade artiklar

Leave A Comment