Ny fasadinnovation med integrerade solceller utvecklas

Ny fasadinnovation med integrerade solceller utvecklas

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

En ny fasadprodukt med integrerade solcellsmoduler i ytterväggselement är nu under utveckling. Företaget Elementum och SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, arbetar för att ta fram en produkt som ska bidra till att byggnader kan bli helt eller delvis självförsörjande på el samtidigt som det utgör en säker fasadbeklädnad och yttervägg.

Elementum eco har fått ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen (VGR) och från VINNOVAs program Bygginnovationen för projektidén att utveckla detalj- och anslutningslösningar med redovisad och säkerställd funktion för brand, värme, fukt för ytterväggs- och fasadkonstruktion med solel.

– Det här är ett effektivt, rationellt och industrialiserat sätt att producera solenergi. Det här ger kunden möjlighet att utnyttja behovet av energieffektivisering och samtidigt kunna få ett rationellt och integrerat sätt att producera energi, säger Johan Enberg, affärsutvecklare på Elementum.

I projektbeskrivningen skriver Elementum bland annat att ”för att kunna utveckla integrerade solcellsmoduler med fasadfunktion behöver vi få hjälp av ledande experter med lämpligt tillvägagångssätt för utveckling och vilka krav som måste uppnås i produkt- och byggregler”. Det beskrivs som en viktig faktor för att kunna få ut den innovativa produkten på marknaden. För att få fram validerade energieffektiva lösningar med ett rationellt sätt att producera el kommer Elementum att samarbeta med SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, i utvecklingen av produkten.

– Det finns alltid risker med nya lösningar. Det är en stor anledning till varför vi genomför projektet så att Elementum med gott fog ska kunna säga till sina kunder att riskerna är beaktade, förebyggda och eliminerade, säger Peter Kovacs och Lars Olsson på SP.

Annons

– SP har koll på existerande krav kring byggnader och installationer och vet att solelen, genom att den är en så pass ny teknik, fortfarande föranleder olika tolkningar av regler och praxis. Vi är med i diskussionerna kring dessa tolkningar och har tillgång till all tänkbar expertis i vårt nätverk, fortsätter Peter Kovacs.

– Eftersom detta är en ny teknik och integrerade lösningar i prefab inte finns på marknaden vill vi säkerställa vår produkt med en kunnig och respekterad partner (SP), kommenterar Johan Enberg.

Peter Kovacs. Foto: SP

Källa: SP

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.