Ny delegation ska minska skredrisken i Göta älvdalen

Ny delegation ska minska skredrisken i Göta älvdalen

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Regeringen har beslutat att Statens geotekniska institut (SGI) får 62 miljoner kronor i ökade anslag 2018 för att inrätta en delegation för Göta älv och vidta åtgärder som minskar skred- och rasriskerna i älvdalen.

Risken för skred väntas öka med klimatförändringar som bland annat medför ökad nederbörd. Göta älvdalen som sträcker sig från Vänern i norr till Göteborg i söder är en av de mest skredkänsliga dalgångarna i Sverige.

Under 2013 fick SGI i uppgift av regeringen att ta fram förslag på hur genomförande av klimatanpassningsinsatser i Göta älvdalen kan samordnas. I utredningen föreslogs att regeringen tillsätter en särskild delegation för klimatanpassningsinsatser avseende skredrisker i Göta älvdalen bestående av myndigheter, kommuner och organisationer som utses av regeringen.

Nu har regeringen beslutat att SGI får 62 miljoner kronor i ökade anslag 2018 för att inrätta en sådan delegation vars uppgift blir att ta ställning till vilka praktiska och geotekniska åtgärder som ska prioriteras för att minska ras- och skredriskerna i älvdalen. Dessa åtgärder kommer sedan att få statlig finansiering för delar av kostnaderna.

-Mycket glädjande. Delegationens arbete är viktigt och det praktiska resultatet kommer att vara mycket betydelsefullt för verksamheter och människor längs med Göta älv. Vi kommer omedelbart att inleda arbetet med att få delegationen på plats, säger SGI:s generaldirektör Åsa-Britt Karlsson i en kommentar.

På bilden: Bohus fästning i Kungälv där Göta älv delar sig i två grenar. Tre fjärdedelar av vattnet följer Nordre älv mot sydväst och resten följer Göta älv söderut mot Göteborg.
Foto: Mikael Svensson
Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.