Ny belysningsanläggning i Malmö ska ge trygg miljö

Ny belysningsanläggning i Malmö ska ge trygg miljö

Kraftringen har på uppdrag av Malmö stad installerat en unik belysning vid Klagshamns udde. Det monokroma ljuset drar till sig färre djur och skapar därmed en trygg miljö för både djur och människor.

Klagshamns udde är ett naturskyddsområde i Malmö. Här samsas människor och hästar med fladdermöss, utrotningshotade paddor och grodor samt fåglar och insekter. Med traditionella vita eller ljusgula ljuskällor dras djuren till ljuset och har svårt att dra sig tillbaka till mörkret. Följden kan bli överkörda grodor samt döda insekter och att fladdermöss inte vill vistas i området. Energibolaget Kraftringen har nu installerat en så kallad Batlamp. Det är ett monokromt ljus, som fladdermöss, paddor och insekter har svårt att se. Det gör att djuren störs mindre jämfört med traditionell belysning och att färre djur dras in i ljuset och riskerar att bli överkörda.

– Specialbyggda LED-lampor ger trygghet åt människor som vistas i området, samtidigt som nattaktiva djur inte blir lika störda som vid traditionell belysning, säger Bo Johansson på Kraftringen som har projekterat belysningslösningen.

Relaterade artiklar

Leave A Comment