NCC och Botkyrkabyggen renoverar miljonprogram i Fittja

NCC och Botkyrkabyggen renoverar miljonprogram i Fittja

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

NCC har tecknat ett ramavtal med Botkyrkabyggen som innefattar upprustning av 1300 lägenheter i Fittja, söder om Stockholm.

Ramavtalet löper sex till åtta år och samarbetet med Botkyrkabyggen sker i så kallad strategisk partnering. Planeringen inför renoveringen inleds hösten 2016. NCC och Botkyrkabyggen har tidigare arbetat tillsammans med renoveringen av Krögarvägen 2. Det pilotprojektet blir nu modell när stora delar av Botkyrkabyggens hus i Fittja ska renoveras. Botkyrkabyggen har fört en dialog med de boende på Krögarvägen 2 för att ta reda på vad de vill ska prioriteras. Utifrån de samtalen kom en rad åtgärder upp, som att försöka att inte genomföra renoveringar som resulterar i allt för stora hyreshöjningar.

– NCC arbetar med ett koncept som heter Hållbar renovering. Det betyder att vi jobbar med delaktighet för att skapa socialt och miljömässigt hållbara boendemiljöer med stor hänsyn till de ekonomiska ramarna för de som bor i området, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige. Vi ska bevara och återskapa det som var bra när området byggdes. Att till exempel ta tillvara på bra material och renovera kök är bättre för både miljön och plånboken. Vi ska också göra ytorna mellan husen attraktivare och tryggare.

Annons

Botkyrkabyggen kommer också att samarbeta med lokala organisationer i området. Ur ett miljöperspektiv innebär det att fokus för renoveringen kommer ligga på det som absolut måste renoveras. De direkt nödvändiga åtgärderna är renovering och utbyte av stammar, rör, ledningar, badrum och eventuellt fönster. Däremot kommer till exempel husfasaderna att vara kvar som de är då de fortfarande fungerar bra ur ett energiperspektiv, enligt Botkyrkabyggen.

Krögarvägen 2 i Fittja. Foto: Botkyrkabyggen

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.