Mot ett koldioxidneutralt Linköping

Mot ett koldioxidneutralt Linköping

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Miljö- och hållbarhetsfrågorna har länge funnits på agendan i Linköping och nu växlas arbetet mot en mer hållbar kommun upp för att nå målet om ett koldioxidneutralt Linköping år 2025.

Linköping har en lång tradition av att arbeta med miljö och hållbarhet, men det var genom den lokala Agenda 21-planen efter klimatmötet i Rio 1992 som diskussionerna kom igång på allvar, berättar Helena Kock-Åström, miljöstrateg på Linköpings kommun.

– Genom den kom både ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter med och den betydde mycket för att verkligen få upp miljöfrågan på bordet. Även om det hade gjorts tidigare arbeten inom just miljöområdet kunde vi nu lyfta detta ordentligt inom kommunen som då fick extra resurser och mer personal som var tydligt kopplade till miljö- och hållbarhetsfrågorna.

Agenda 21-planen skapades som en handlingsplan för ett långsiktigt hållbart Linköping på 1990-talet och 2001 antogs en lokal miljöpolicy för kommunen. Sedan dess har nationella investeringsprogram utvecklats med en rad satsningar till följd, bland annat på fjärrvärmeutbyggnad, fler cykelvägar och en ökad biogasproduktion där kommunen nu ligger i framkant. Ett ökat ekonomiskt stöd gjorde också att Linköping kunde driva miljöfrågan framåt.

– Kommunen var en stor mottagare av statliga medel som infördes i slutet av 1990-talet fram till omkring 2012. Det betydde mycket för att vi både skulle få fokus på miljö- och hållbarhetsfrågorna men också för att vi skulle kunna genomföra en mängd åtgärder, säger Helena.

Koldioxidneutral kommun om tio år

2010 var något av en milstolpe för Linköpings klimatarbete då kommunfullmäktige antog målet att bli en koldioxidneutral kommun år 2025. För att nå målet har man satsat på att minska användningen av fossila bränslen och energianvändningen i form av energieffektivisering i befintliga fastigheter och utbyggnad av ett nytt avfallsbaserat kraftvärmeverk. På senaste tiden har man lagt in en högre växel för att driva arbetet framåt mot en koldioxidneutral kommun och nå det uppsatta målet tio år bort.

En ny stadsdel tar form

Det övergripande målet om en koldioxidneutral kommun påverkar även byggandet. Det pågår en rad byggprojekt för att bygga bort bostadsbristen och för att göra Linköping till en mer integrerad, socialt och ekologiskt hållbar stad. Ett av de största projekten i Linköping just nu är den nya stadsdelen Vallastaden strax väster om Linköpings innerstad där miljö, social hållbarhet och gemenskap står i fokus. Projektet har beskrivits som en av landets mest innovativa stadsdelar och har vunnit priser, bland annat på Sweden Green Building Awards 2013 då priset för samverkan och engagemang för hållbar stadsutveckling gick till Vallastaden. Visionen är en sammanhållen, tät och blandad stadsdel med olika typer av boendeupplåtelseformer.

Läs hela artikeln i vårt senaste nummer av Hållbart Byggande.

Prenumerera på Hållbart Byggande

 

Illustration: Nya Vallastaden. Okidoki Arkitekter.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.