• fredag , 19 april 2024


Konsten att temperera ett slott

Konsten att temperera ett slott

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]

Att skapa ett jämt och behagligt klimat i ett bygge som till stora delar är konstruerat för många hundra år sedan är en rejäl utmaning. Mitsubishi Electric löste dock problemet utan att darra på manschettknappen.

Johannesbergs Slott är beläget på en plats som varit bebodd sedan 1000-talet. Efter att under sin livstid bytt ägare mellan adelssläkter och grosshandlare hamnade Johannesbergs Slott 1995 i familjen Kuhls ägo. Familjen driver framgångsrikt det gamla slottet som konferensanläggning med över 13 000 övernattande gäster per år.

MG_4444-e1441723310200

Klimatkomforten är en betydande del
Sedan man tog över ägandeskapet har man rivit gamla annex och byggt nya och mer funktionella dito, samtidigt som man totalrenoverat den fina gamla slottsbyggnaden. Verksamheten är i drift hela året, med korta avbrott på vinter och sommar. Dessemellan ska man hålla en perfekt service där klimatkomforten är en betydande del, vilket kan vara en utmaning i stora gamla byggen där utformningen är full av vinklar, vrår och byggtekniker som ofta lämnar mycket övrigt att önska vad gäller isolering och annat som påverkar energiåtgången.

MG_4476-e1441723226494

Experimenterat med diverse uppvärmningsmetoder

Manfred Kuhl, Johannesbergs Slotts entusiastiske ägare berättar att de under åren experimenterat med diverse uppvärmningsmetoder, sedan den gamla illaluktande och oekonomiska oljepannan ställts av till förmån för en bergvärmelösning, som dock visat sig vara ett ganska underhållskrävande alternativ med alltför mycket manuell handpåläggning för optimal funktion.

Efter att ha gjort sin research på egen hand och upptäckt fördelarna med ett klimatsystem baserat på luftvärmepumpar, och dessutom vägt för- och nackdelar med olika leverantörer, kontaktades Mitsubishi Electric. Mitsubishi Electrics installatör i området, Francks Kylindustri, åkte ut till Johannesbergs Slott för att titta närmare på förutsättningarna och möttes av följande:

  • Flera olika byggnader med olika storlek och rumsindelning. Konferenssalar med plats för 200 personer och hotellrum med höga krav på standard och komfort.
  • Byggår i perioder mellan 1800-tal till 2000-tal.
  • Krav på jämn och behaglig inomhustemperatur året runt i samtliga utrymmen.
  • Driftssäkerhet.
  • Kapacitet att perfekt klimatkontrollera 1 000 kvadratmeter inomhusyta, där luftkonditionering hade högsta prioritet och skulle fungera tillsammans med den existerande värmekällan.

MG_4462-e1441723251835

Både kyla och värme i samma lösning
Kraven visade sig sålunda vara höga, men inte omöjliga. I fallet Johannesbergs Slott ville man både kunna kyla lokalerna men även kunna värma upp dem i en och samma lösning, för att på så sätt skapa ett enhetligt klimatsystem i stället för de många separata man tidigare använt sig av. Förväntningarna var så klart höga med tanke på att konferensanläggningens kunder förväntar sig ett komfortabelt klimat både sommar som vinter och med en driftssäkerhet som kan garanteras utan för mycket skötsel.

MG_4451-e1441723280886

Ytterligare höja de redan höga gästbetygen
Manfred Kuhl säger sig vara mycket nöjd med både Mitsubishi Electrics produkter, installatören och hur allt fungerar. Efter den initiala injusteringen upplever han att allt fungerar perfekt. Dock är installationen ännu för ny för att han ska ha kunnat jämföra energiförbrukningen på helår jämfört med tidigare men är övertygad om att de numera luftkonditionerade lokalerna kommer att ytterligare höja de redan höga gästbetygen för Johannesbergs Slott.

På Johannesbergs Slott installerade Francks Kylindustri Mitsubishi Electrics CityMulti och Ecodan för att på det mest effektiva och driftssäkra sättet garantera komfortabel uppvärmning och frisk kyla i en miljö starkt påverkad av planlösningar, olika byggtekniker och åldrar.

Installatör: Francks Kylindustri
Värme: 100kW (+7 C)
Kyla: 12 kW (+35 C)

 

I detta projekt användes följande produkter

PURY-P

Y-System
Producerar antingen värme eller kyla till inomhusdelarna.

410612_650_350_1_thumb-e1461759987536

Ecodan
Ett effektivt alternativ för en komplett lösning av uppvärmning.

Har du ett liknande projekt och vill veta mer?

Andreas_Palm-lq-e1445606251731

Andreas Palm
andreas.palm@se.mee.com
08-6251012

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

[the_ad_placement id="bottom-panorama-banner-nr-03"]
[the_ad_placement id="shortcode"]
Mitsubishi Electric