Metoden som kan göra trä tolv gånger starkare

Metoden som kan göra trä tolv gånger starkare

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Forskare vid University of Maryland har hittat ett sätt att göra trä mer än tio gånger starkare och hårdare än tidigare vilket skulle kunna innebära att stålet får en ny och mindre resurskrävande konkurrent som byggmaterial.

Enligt studien, som publicerats i tidskriften Nature, gör  detta nya sätt att behandla trä det tolv gånger starkare än naturligt trä och tio gånger hårdare.

-Det här kan bli en konkurrent till stål eller till och med titanlegeringar, det är starkt och tåligt. Det är också jämförbart med kolfiber, men mycket billigare, säger Liangbing Hu, forksningsledare på Marylands universitet i USA, i en kommentar.

I metoden som forskarna använt börjar de med att avlägsna det ämne (lignin) som, motsägelsefullt nog, bidrar till att ge träet dess mekaniska styrka. Därefter komprimeras träet under mild värme i cirka 65 grader Celsius vilket bidrar till att cellulosafibrerna blir mycket tätt packade. Även eventuella defekter som hål och kvistar pressas samman. Forskarna upptäckte att komprimeringen av träets fibrer gjorde att det bildades starka vätebindningar och det nya starkare materialet gjorde även träet fem gånger tunnare än dess ursprungliga storlek.

-Mjuka träslag som furu eller balsaträ, som växer snabbt och mer miljövänligt, kommer kunna ersätta mer långsamväxande men tätare trä som teak, i möbler eller byggnader, säger Liangbing Hu.

På bilden: Liangbing Hu (vänster) håller ett träblock som behandlats enligt den nya metoden och  Teng Li (höger) har ett obehandlat block av samma trä.
Foto: University of Maryland.


Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.