Många frågor avhandlas på Building Sustainability

Många frågor avhandlas på Building Sustainability

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I mitten på oktober går 2016 års upplaga av Building Sustainability av stapeln. Evelina Strandfeldt, chef för policy och marknad på Sweden Green Building Council, ger en inblick i årets teman och nyheter.

Kan du berätta lite om årets upplaga av Building Sustainability SGBC16 och vilka teman som står på agendan?

– I år anordnas världskongressen samtidigt för första gången i Sverige. Det blir därmed ett extra stort event denna gång med många internationella deltagare liksom många representanter från andra Green Building Councils runt om i världen. Det är så klart väldigt roligt att alla samlas här i Stockholm. Vartannat år är SGBC och Stockholms stad huvudarrangörer och så blir upplägget för 2016 års konferens. Det betyder att vi även kan fokusera mer på kommunala frågor och samhällsplanering, vilket är kul. Building Sustainability 2016 kommer att beröra fem olika teman; byggnadsmaterial och hälsa, certifiering, stadsutveckling, smarta städer och hållbar renovering. Vi har försökt hålla ett brett spann för att det ska finnas något för alla konferensdeltagare. Sedan finns också möjlighet till fördjupning i de olika specialsessionerna.

Är det något som är nytt på årets konferens och som skiljer sig från tidigare år?

– Denna gång har vi satsat ännu mer på renodlade teman. Vi har också med materialfrågor på ett annat sätt då vi under de senaste åren har sett att det är väldigt efterfrågat och uppskattat att beröra frågor kring kemikalieutfasning och hur material och emissioner påverkar människor. Smarta städer kommer också att belysas ur ett annat perspektiv i och med att Stockholms stad är med och driver flera projekt inom dessa områden.

Har du själv några punkter på programmet som du ser fram emot?

– Det blev precis klart att Luca Bertalot, VD för European Mortgage Federation, talar på konferensen under punkten Decision Makers. European Mortgage Federation har nyligen lanserat ett stort EU-projekt som går ut på att banker ska kunna ge lägre ränta till gröna fastigheter. Organisationen håller just nu på att undersöka vad som krävs för att ge bättre lånevillkor till miljövänliga fastigheter. När banker lånar ut pengar är de även intresserade av om det finns till exempel några certifieringssystem som kan inkluderas i bedömningen. Det är superspännande tycker jag och något som branschen har gått och väntat på. Den finansiella biten är trots allt en viktig del i förutsättningarna för att kunna bygga mer hållbart och där det också krävs förändringar.

– En annan rolig programpunkt är sessionen med Joseph Allen. Han presenterar en ny unik studie från Harvard University om kopplingen mellan koldioxidnivåer i inomhusluften och påverkan på prestationen i kontors- och skolmiljöer. Ju högre koldioxidhalt desto sämre presterar man, visar den här studien, och man måste ner till 650 ppm för att medarbetare och elever ska prestera maximalt. Det är första gången som man ser den här tydliga kopplingen och det är så klart väldigt intressant ur fastighetsägares perspektiv, eftersom vi ofta ligger högre på svenska kontor och skolor. Vi tittar ju väldigt mycket på det i Miljöbyggnad och därför är det intressant och roligt att få ännu mer forskningsbelägg på hur viktigt det är med en hälsosam inomhusluft.

Vilka aktuella frågor inom branschen tror ni på SGBC kan dyka upp som diskussionsämne på konferensen?

– Från SGBC:s perspektiv är revisionen av Miljöbyggnad en stor fråga. Vi är inne i processen just nu och kommer även ha en session under konferensen om Miljöbyggnad och de förändringar som planeras. Det är första gången systemen ses över ordentligt sedan det infördes och vi ser ett extremt stort intresse för denna förändring. Remissvaren har varit många och omfattande så vi ser redan nu att vår tidplan behöver revideras. Sedan är hållbara städer och även stadsdelar verkligen på agendan just nu. Riktningen går allt mer mot att titta på hela stadsdelar och det är roligt eftersom vi på SGBC också arbetar mycket med utvecklingen av Citylab.

Foto: Jashar Ghavampour

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.