LKAB skjuter fram flytten av Kiruna

LKAB skjuter fram flytten av Kiruna

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Kiruna ska få en ny stadskärna strax öster om nuvarande centrum. Gruvbolaget LKAB meddelar nu att flytten från Kirunas centrum skjuts fram tre år.

Tidplanerna som presenterades av LKAB och Kiruna kommun 2015 visar mellan vilka år fastighetsägare har möjlighet att sälja sin fastighet till LKAB och hur länge det går att bo kvar eller ha sin verksamhet i de påverkade områdena. Nu detaljeras prognosen för köp och flytt som i stort håller sig inom de årsintervaller som kommunicerats tidigare. Förändringen är att det blir en tydligare och mer detaljerad områdesindelning, inte så stora spann mellan årtal.

– Det är bra att kommunen har presenterat en byggtidplan för nya Kiruna. Det har lett till att vi kunnat synka tidplanerna för köp och flytt utifrån den takt det ska byggas fastigheter att flytta till, vilket alla vinner på. Utveckling måste gå före avveckling, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar.

Enligt LKAB behöver flytten inte ske före år 2022. Markrörelserna är oförändrade, men mer information om kommunens utvecklingsplaner är det som lett till justerade tidplaner. LKAB:s tidplaner har haft marginal för justeringar utifrån samhällets och gruvans behov, uppger de i ett pressmeddelande. En annan förändring är också att LKAB vill köpa fastigheter i ett större område tidigare än vad nuvarande tidplan för köp visat.

Annons

– Vi vill skapa stabila förutsättningar för alla aktörer i samhället. För att påverkade områden ska avvecklas enligt plan och möjliggöra fortsatt gruvbrytning krävs att utveckling av nya områden sker i samma takt, säger Stefan Hämäläinen.

Källa: LKAB

 

Läs mer: Det nya Kiruna – en hållbar modellstad tar form

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.