KTH-forskare har tagit fram transparent trä

KTH-forskare har tagit fram transparent trä

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Genomskinligt trä som är både billigt och hållbart och som kan användas till husfader och solcellspaneler. Det är en av de senaste uppfinningarna från KTH.

Forskare vid avdelningen för biokompositer på KTH har tagit fram trä som är transparent. Det transparenta träet är som en typ av träfaner där beståndsdelen lignin i trä på kemisk väg har tagits bort. Därefter har träet impregnerats med en transparent polymer med optiska egenskaper som matchar träet. När ligninet avlägsnat blir det bruna träet vitt.

– Trä är dock inte optiskt transparent naturligt, så för att uppnå den effekten så måste det skräddarsys på nanonivå, säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH.

Bland framtida tänkbara applikationer finns husfasader som samtidigt är solcellspaneler. Transparensen skulle alltså kunna bidra till att solenergin används för uppvärmning – ungefär som ett växthus – och därmed sänka uppvärmningskostnader. Det går också att tillverka fönster av träet eftersom genomskinligheten släpper in ljus men samtidigt inte kommer att vara så glasklar att det kommer att gå att titta in i huset.

Försök med att framställa transparent trä har gjorts av forskare tidigare, men då i mikroskopisk skala för att studera träets anatomi.

Annons

– Ingen har tidigare övervägt möjligheten att skapa större transparenta strukturer för att använda till exempel solceller och i byggnader, säger Lars Berglund.

En av fördelarna som KTH-forskarna lyfter fram med träet är att råmaterialet är billigt och hållbart. En annan positiv aspekt är att träet har låg densitet, vilket gör materialet lätt. Nästa steg i forskningsarbetet är att arbeta vidare med att använda materialet i redan omskrivna solceller och som träpaneler samt att skala upp tillverkningsprocessen och ytterligare öka träets transparenta egenskap. Forskarna planerar också att arbeta vidare med olika typer av träslag.

 

Foto: Peter Larsson

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.