Kod Arkitekter vill införa miljödiplom för klimatanpassade villatomter

Kod Arkitekter vill införa miljödiplom för klimatanpassade villatomter

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sveriges villaträdgårdar utgör en viktig resurs för att hantera klimatförändringarna. Det menar Kod Arkitekter som tillsammans med organisationen Albaeco föreslår de att landets kommuner inför ett miljödiplom för klimatanpassade villatomter.

Villatomterna i Stockholm utgör drygt 30% av stadens totala grönområden, en ansenlig del av stadens ”gröna infrastruktur” som innehåller värdefulla ekosystemtjänster, menar Kod Arkitekter. En villaträdgård med mjuk mark, träd och växtlighet kan bland annat bidra till att dämpa buller, förebygga värmeböljor, ta hand om regnvatten, ge en jämnare temperatur och en ökad biologisk mångfald.

– Ekosystemtjänster är viktiga medel för att göra samhället mer resilient, det vill säga bättre på att anpassa sig och hantera stora samhällsförändringar, som till exempel klimatförändringar, säger Magnus Schön, landskapsansvarig på Kod Arkitekter.

Ett sätt att värna ekosystemtjänsterna i Sveriges villaområden är ett ökat klimatengagemang hos villaägarna själva. Ett miljödiplom skulle enligt Kod Arkitekter innebära en kvalitetsstämpel som är värdeskapande både för klimatet och för villatomten i sig.

– Vi vill göra det enklare för villaägare att se det samhällsvärde som gröna villatomter har och vad man kan göra för att främja det, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt och utvecklingsansvarig på Kod Arkitekter.

Miljödiplomeringen skulle enligt förslaget ske i samråd med kommunen. Kod Arkitekter har tillsammans med organisationen Albaeco tagit fram en checklista som kan hjälpa villaägare till att på egen hand få en uppfattning om hur klimatsäkrad deras villatomt är. På checklistan står bland annat kompost, mat som odlas för husbehov och en varierad trädgård som skapar livsrum för många olika arter.

Listan är en del av rapporten ”Resilienta villastäder – hur kan villastadens gröna kvaliteter skyddas och främjas för att säkra klimatskydd och ekosystemtjänster?” som färdigställdes hösten 2016. Rapporten identifierar en rad potentiella åtgärder, bland annat lagändringar och ändringar i beskattning och försäkringar, men också initiativ för samverkan och kunskapsutbyte mellan kommuner och villaägare.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.