Klartecken för första bron av fiberkomposit

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Länsstyrelsen har gett klartecken för den planerade gång- och cykelbron mellan Haga och Feskekôrka.

Bron skulle ha blivit färdig redan förra året men länsstyrelsen ville ha mer underlag från Göteborgs stad, som även planerar fler broar i det så kallade vallgravsstråket. Men nu har tillstånd lämnat för den nya Kaponjärbron, skriver lokaltidningen Göteborg Direkt. Den ca 45 meter långa och drygt 3 meter höga bro ska gå över Rosenlundskanalen mellan Feskekörka och Kaponjärgatan i Göteborg. Bron byggs till största del av fiberkomposit, vilket gör bron till den första i sitt slag i Sverige. Materialet består av fiber av exempelvis glas eller kol. Enligt Ramböll är fiberkomposit känt för att vara starkt och beständigt, vilket också gör det till ett bra materialval ur miljösynpunkt då det är i det närmaste helt underhållsfritt och har en lång livscykel.

– Det här är en milstolpe i svensk brokonstruktion. Att konstruera broar i FRP är väldigt tacksamt ur flera aspekter. Dels innebär det ett minimalt arbete i att grundlägga konstruktionen eftersom materialet är betydligt lättare än traditionella byggmaterial, det gör att byggprocessen går fort. Det är också ett väldigt starkt och oömt material som går att forma på helt nya sätt, säger Christer Carlsson som är Rambölls uppdragsledare för konstruktionsarbetet.

Arkitekten bakom bron är Stephen James som arbetar som broarkitekt på Rambölls kontor i London.

Fotomontage: Ramböll

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.