Huddinge utsedd till Sveriges bästa naturvårdskommun

Foto: iStock

Huddinge utsedd till Sveriges bästa naturvårdskommun

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Baserat på resultat från Naturskyddsföreningens naturvårdsenkät till alla Sveriges kommuner har Huddinge kommun utsetts till Sveriges bästa naturvårdskommun 2018.  På andra plats kommer Lomma och tredjeplatsen går till Tierp.

– Naturskyddsföreningen vill lyfta naturvårdsfrågorna inför valet i september. Vi vill uppmuntra de kommuner som har kommit långt i sitt arbete och sporra dem som inte kommit lika långt. Vi hoppas att fler kommuner ska arbete ännu mer aktivt för att uppnå de miljökvalitetsmål och friluftsmål som handlar om biologisk mångfald och värden för friluftsliv, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Kommunernas poäng och ranking sätts utifrån enkätsvaren inom ett antal områden kopplade till naturvårdsarbetet. Enkätens syfte är enligt Naturskyddsföreningen att ge en så rättvis bild som möjligt av kommunernas arbete med att skydda, vårda och förvalta områden med biologiska värden, värden för friluftsliv och värden kopplade till exempelvis geologi och landskapsbild. 210 av landets 290 kommuner besvarade enkäten.

Annons

– Trots imponerande resultat i kommunerna med höga poäng, visar enkäten att många kommuner också har mycket kvar att göra. Nästan hälften av de kommuner som deltog, når inte ens upp till halva möjliga totalpoäng säger Karin Lexén som också påpekar att det kan finnas fler olika skäl till detta. Förutom bristande politisk prioritering kan det bero på att det saknas kunskap och resurser i en kommun, men det kan också bero på otillräcklig lagstiftning.

Naturskyddsföreningen gjorde en liknande enkät 2014. Även då fick Huddinge bäst resultat.

 

[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.