HSB Living Lab är igång

HSB Living Lab är igång

Annons

HSB Living Lab invigdes nyligen och forskningen är igång på det unika experimenthuset på Chalmers i Göteborg.

HSB Living Lab är ett femvåningshus med 29 lägenheter på Chalmersområdet i Göteborg. Här bor studenter, gästforskare och HSBmedlemmar, samtidigt som det forskas på byggnadens tekniska aspekter och de boendes beteenden och levnadsvanor.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, talade under invigningen och lyfte vikten av samverkan mellan näringsliv och akademi.

– Utvecklingen av Sveriges forskning är oerhört central för landet. Genom detta goda exempel på en öppen forskningsarena, ges nu möjligheter till att snabbare få ut viktiga bostadsinnovationer på marknaden. Min förhoppning är att fler tar efter denna samverkansform och satsar på framtidens goda boende.

Under invigningen demonstrerades den forskning som ska pågå i huset, bland annat en integrerad tvätt och umgängesyta, BioBlender som separerar vatten från kökskompost och möjliggör kompostering på den egna balkongen. Under hösten 2016 kommer minst femton forskningsprojekt att startas upp i HSB Living. Inom loppet av ett år ska sedan flertalet nya innovationer vara framme för lansering.

 

LÄS MER: HSB Living Lab – energiforskning för framtidens boende

 

Annons

Relaterade artiklar

Leave A Comment