Historiskt klimatavtal klart

Historiskt klimatavtal klart

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

I helgen blev till slut ett klimatavtal klart under konferensen COP21 i Paris efter flera dagars förhandlingar.

Det bindande avtalet har antagits av 195 nationer och är historiskt då det är första gången som så många av världens länder efter 20 års FN-processer kommer överens om att minska utsläppen. Det 32 sidor långa avtalet ska börja gälla år 2020 och täcker bland annat in finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer, hur och när ländernas och det kollektiva klimatarbetet ska ses över samt klimatanpassning. En av de viktigaste delarna är frågan kring att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen rejält under två grader och att länderna också ska sträva efter att hålla den under 1,5 grad. Många välkomnar det nya avtalet men påpekar dock att ännu mer behövs för att säkra en väg som skulle begränsa uppvärmningen till väl under 2 °C och om omställningen till ett fossilfritt samhälle kommer att gå tillräckligt fort.

– Parisavtalet är en viktig milstolpe. Vi har gjort framsteg men jobbet är inte avslutat. Det vi behöver se nu är att varje land stärker sina ambitioner för utsläppsminskningar till år 2025 och 2030 – annars missar vi det långsiktiga målet, säger Världsnaturfonden WWFs klimatexpert Stefan Henningsson i ett uttalande. Mycket tyder på att klimatavtalet är en vändpunkt och början på slutet för den fossila eran. Men om det kommer att gå tillräckligt fort, hur övergången till ett fossilfritt samhälle ska finansieras och hur de fattiga som redan drabbas av klimatförändringarna kan skyddas är stora frågetecken.

Naturskyddsföreningen menar att skrivningarna om faktiska utsläppsminskningar väldigt svaga i avtalet men lyfter samtidigt fram vikten av de fem-års-översyner som ska säkerställa att länderna vart femte år skruvar upp sina ambitioner.

– Klimatavtalet skickar en tydlig signal till alla länder, städer och företag att skärpa sina klimatmål och snabba på omställningen till total fossilfrihet. Enligt IPCC bör de globala utsläppen av växthusgaser vara nära noll redan till 2050 för att ha en rimlig chans att klara av 1.5 gradersmålet. Det är också ett stort framsteg att vi får femårscykler för revidering av ländernas klimatmål, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Byggandet spelar viktig roll

Under klimatmötet i Paris var byggsektorn en av de frågor som stod i fokus, till exempel genom initiativet ”Global Alliance for Buildings and Construction” som nu lanseras av FN bland annat. Branschorganisation, FIEC, anordnade en konferens den 4 december om byggsektorns klimatpåverkan där tio konkreta aktiviteter för att minska byggsektorns klimatpåverkan presenterades. Det handlar bland annat om att öka takten i lågenergibyggandet men också att driva på utvecklingen mot cirkulär ekonomi och förespråka LCA i offentlig upphandling. Man föreslår också stöda av teknikutveckling och innovation samt utbildning inom hållbart byggande.

 

Foto: United Nations

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.