Hammarby Sjöstadsverk – världsunik forskning för vattenrening

Hammarby Sjöstadsverk – världsunik forskning för vattenrening

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vi tenderar att ta vårt rena dricksvatten för givet. Det är ju bara att sätta på kranen och ut kommer, förutom luften vi andas, den mest prisvärda nödvändigheten av alla för att vi skall överleva. Men det ligger naturligtvis både gedigen forskning liksom empiri bakom detta. Faktum är att Sverige har en fullkomligt världsunik forskningsanläggning för just vattenrening: Hammarby Sjöstadsverk.

Det ligger högt beläget ovanför Henriksdals reningsverk, med fri utblick över hela staden. Verksamheten startade för nära tio år sedan, då i mindre skala men växte snabbt i omfattning, inte minst ur tvärvetenskaplig forskningssynpunkt. Hammarby Sjöstadsverk är samägt av IVL och KTH. Nu arbetar sex till åtta personer här på heltid och ett tjugotal egenfinansierade som projektbaserade. Här finns projektgrupper från näringslivet liksom studenter som gör examensjobb och doktorander från universitetsvärld och företag. De internationella inslagen är framträdande. Forskningsansvarig och föreståndare är vattenexperten Christian Baresel, som varit med ända från början.

Membranteknik i framkant

Christian Baresel berättar att det som är så speciellt med verksamheten på Hammarby Sjöstadsverk är att man samlar in forskning från flera discipliner, och arbetar ihop över olika tvärvetenskapliga gränser.

– Det ger helt nya möjligheter att hitta lösningar. Man kan säga att vi är som ett experimentlaboratorium där vi har tillgång till Henriksdals reningsverk, som ligger nedanför oss, och som förser oss med grundmaterialet, berättar han.

En mer effektiv men också miljömässigt hållbar rening kommer att krävas i en snar framtid och där har Barsel och hans kollegor ett projekt ihop med Stockholm Vatten som handlar om membranteknik.

– Enkelt uttryckt är det en teknik där vattnet genom ett membran blir både partikel- och bakteriefritt. Membranet som används är bara någon millimeter tjockt och flera meter långt, som en spagetti kan man säga, och kopplas ihop i många moduler, vilket gör det enklare att åtgärda vid installation om något behöver korrigeras, förklarar Baresel.

Med tekniken kan man rena mer avloppsvatten till en bättre kvalitet mot vad man gör traditionellt. Det öppnar också upp för andra slags reningar.

– Vi har till exempel haft försök med att rena vatten från läkemedel, vilket har gett goda resultat, säger Christian Baresel.

Henriksdal störst i världen

Nu har ombyggnaden av Henriksdals reningsverk startat men tidslinjen är ganska lång påpekar Baresel.

– Man måste komma ihåg att Henriksdals reningsverk byggs om under drift och dagens kapacitet fördubblats till 1,6 miljoner anslutningar. Verket byggs ut, dels för att Bromma vattenreningsverk läggs ner och dels för att befolkningen ökar snabbt. Projektet Stockholms Framtida Avloppsrening har som mål att klara avloppsreningen på ett hållbart och effektivt sätt fram till år 2040. Det kommer bland annat att dras en 14 kilometer lång avloppstunnel under marken från Bromma till Sickla, berättar han.

– Projektet är som synes omfattande och kostnaden är kring åtta miljarder kronor. Man räknar med att Henriksdals vattenreningsverk kommer att vara världens största membrananläggning för rening av kommunalt avloppsvatten år 2025, fortsätter Baresel.

Testar industriell vattenrening

Det här projektet gäller främst kommunalt avloppsvatten och när det gäller industriella avloppsvatten är man inte riktigt där än. Men det finns olika samarbetsprojekt, berättar Christian Baresel.

– Vi har till exempel, i samarbete med Vinnova, byggt testbäddar ihop med olika företag. Vi hade flera piloter i Sundsvall för vattenrening. Ett annat exempel är en pilot i Finland, där vi renade för att utvinna specifika grundämnen. Det går att göra men eftersom energiåtgången är hög innebär det också att det ofta blir för dyrt att göra. Så är fallet än så länge, vilket kan vara viktigt att påpeka, men det är ett högaktuellt forskningsområde, säger han.

Processerna är komplexa men det har skett en stor utveckling när det gäller vattenrening de senaste åren. Det är dessutom så att vi lever med höga krav på reningen. Avancerad teknik och det faktum att allt mer styrs via olika IT-lösningar innebär att framtidens VA-personal kommer att behöva anpassade utbildningar, menar Baresel.

– Dagens utveckling av reningsteknik innebär ju att flera olika kompetenser, kemister, biologer, klassiska väg- och vatteningenjörer, elektroingenjörer med mera, samverkar. Precis så som det ser ut hos oss och som har visat sig vara ett framgångsrikt arbetssätt, avslutar Christian Baresel.

På bilden: Christian Baresel
Foto: Anette Andersson

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.