Hallå där … Britta Permats Vd, svensk ventilation

Hallå där … Britta Permats Vd, svensk ventilation

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Vilka är de viktigaste frågorna inom ventilationsbranschen just nu?

– Det är främst två aspekter som har diskuterats den senaste tiden. Den ena handlar om hälsa och luftkvalitet, där Svensk Ventilation arbetar för att höja medvetenheten. Stockholms universitet har genomfört en luftkvalitetsmätning som presenterades under Almedalsveckan. I studien har man gjort luftmätningar på Hornsgatan och undersökt filtermediers förmåga att avskilja hälsofarliga polycykliska aromatiska kolväten, PAH. Ett av våra medlemsföretag har också genomfört mätningar i inomhusmiljö före och efter installation av FTX-system, med samma typ av filtermedier. Idag vet vi att kolvätena har negativa effekter på hälsan och i stadsmiljö finns mycket farliga partiklar framför allt från trafiken. Mätningen på Hornsgatan visade att luften blev betydligt bättre efter att filtret hade använts. Den andra frågan som har varit aktuell gäller energieffektivisering. På bostadssidan blir det allt tuffare energikrav, både för nyproduktion och för renoveringsprojekt. Vi ser även att inomhusklimat och energieffektivisering i högre utsträckning går hand i hand och här är ventilationsbranschen en av nyckelspelarna. Bland annat handlar det om att öka FTX-lösningarna. I Europa ökar tillämpningen av FTX och det finns även ny tysk rapport som stärker FTX-systemens roll inom energieffektiviseringen.

Hur går utvecklingen när det kommer till teknikfronten?

– Till stor del har mycket av tekniken optimerats, även om det sker förbättringar och utvecklingar i små steg kontinuerligt. Behovsstyrning till exempel har funnits ett tag men har de senaste åren blivit lite bättre. Där tittar man nu mer på hur behovsstyrningen ska ske utifrån mer komplexa system. Vi ser även att ventilation går ihop med kylsystem allt mer. På materialsidan tror jag också att vi kommer att få se mer utveckling kring motorer och fläktar exempelvis. Där gäller det ju samtidigt att det som utvecklas lever upp till miljömässiga krav. Generellt sett ser vi att företagen förbättrar sina produkter kontinuerligt. Våra medlemmar konkurrerar med varandra och triggar därmed varandra att ständigt utvecklas. På tillverkarsidan är det också många företag som är svenskägda där produktionen sker i Sverige, vilket är roligt. Några av dem är världsledande på marknaden medan andra växer, köper och blir allt större och ökar sin export.

Så en hel del förändringar och förbättringar med andra ord. Hur ser då efterfrågan och intresset ut?

– På lokalsidan, särskilt vad gäller kontorslokaler, köpcenter och gallerior, köper många in de senaste systemen. När det kommer till bostäder är det desto färre som investerar i ventilationen. I Boverkets undersökningar har det framkommit att det dessvärre finns stora brister i luftkvaliteten i flerbostadshus och småhus samtidigt som astma och allergi ökar. Miljonprogrammen är en stor utmaning med problem som fuktskador och sämre luft där självdrag- och äldre frånluftssystem inte klarar att ventilera som de ska längre. Skolor är ett ännu större bekymmer. Enligt en undersökning som vi nyligen presenterade är det bara 40 procent av kommunerna som uppger att obligatorisk ventilationskontroll genomförts på samtliga skolor de senaste tre åren. Det finns väldiga brister i landets skolor med gamla anläggningar som bör bytas ut. Så generellt sett har intresset för och medvetenheten kring behovet av ventilation ökat men det behövs starkare incitament för att få till förändringar när det kommer till skola och bostad.

birgitta-permats
Britta Permats
Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.