Göteborgs Hamn återplanterar ålgräs

Göteborgs Hamn återplanterar ålgräs

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

När Göteborgs hamn byggs ut med en ny terminal återplanteras de 1,7 hektar ålgräsängar som försvinner vid utbyggnaden.

En ny terminal för roro- och containertrafik ska byggas intill nuvarande roroterminal vid Arendal. På platsen för den nya terminalen finns det idag 1,7 hektar ålgräs. Ålgräsängar fungerar som skydd och lekplats för flera fiskarter och bidrar även till att förbättra vattenkvaliteten. Det skyddar också stränder mot erosion.

Ålgräs. Foto: Peter Göransson.

Ålgräs. Foto: Peter Göransson.

Göteborgs Hamn kommer nu att plantera 1,7 hektar ålgräs, eller mer, på en annan plats i närheten.

— Ålgräsängar är en viktig del av ekosystemet och barnkammare för flera fiskarter. När vi anlägger den nya terminalen kommer ålgräsängarna som ligger just där att försvinna. Därför kommer vi att återplantera minst lika mycket ålgräs som försvinner från Arendalsviken, säger Edvard Molitor, miljöchef på Göteborgs Hamn AB.

Projektet inleds med testplanteringar i fyra olika områden. Ett tiotal områden kommer att utvärderas under 2017 och 2018 görs testplanteringen. Efter två år utvärderas testplanteringen och det området som visar bäst resultat väljs ut för att plantera ålgräset på.

Återplanteringen av ålgräset görs i samarbete med marinbiologen Sandra Andersson på Marine Monitoring, Havs- och Vattenmyndigheten och Länsstyrelsen. Satsningen är en del av den miljökompensation Göteborgs Hamn åtog sig att göra i samband med att utbyggnaden av hamnen fick miljötillstånd.

Visionsbild för utbyggnaden i Arendal. Foto: Göteborgs Hamn

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.