Gemenskapshus för flyktingar mottar The Erskine Award

Gemenskapshus för flyktingar mottar The Erskine Award

Under gårdagens Arkitekturgala på Cirkus i Stockholm fick ett gemenskapshus som byggts intill en flyktingförläggning i Mannheim i Tyskland motta The Erskine Award. Gemenskapshuset prisades för initiativet, den inkluderande processen och kvaliteten på resultatet.

Ralph Erskine (1914–2005) är en brittisk arkitekt som flyttade till Sverige för att studera funktionalismen, fascinerades av välfärdssamhället och stannade kvar. Han beskrivs som en av Sveriges mest betydande arkitekter som jobbade med social hållbarhet innan begreppet var uppfunnet. The Erskine Award går till människor och organisationer som jobbar för att göra nytta för samhällets mindre privilegierade.

Årets pris gick till Spinelli Community Building som är ett gemenskapshus som byggts intill en flyktingförläggning i Mannheim i Tyskland. Arkitektstudenter från universitetet i Kaiserslautern har ritat och byggt huset tillsammans med flyktingar och lokala byggföretag.

Juryn kallar projektet poetiskt, öppensinnat och ett tvetydigt komplex som präglas av lika delar skydd och rymd. Den prisar initiativet och arkitekturen men också den inkluderande processen och engagemanget hos alla inblandade. Det tog endast tre månader att bygga gemenskapshuset.

Foto: Yannick Wegner

Relaterade artiklar