Frisk luft i skolorna

Frisk luft i skolorna

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Branschorganisationen Svensk Ventilation gjorde i höstas en enkätundersökning om inomhusluften i våra skolor.

Bara fyra av tio kommuner hade de senaste tre åren följt lagen och genomfört den obligatoriska ventilationskontrollen på samtliga grund- och gymnasieskolor.

Svensk Ventilation frågade landets 290 kommuner och cirka hälften svarade på enkäten. Kommunerna är ansvariga för att tillsynen av den obligatoriska ventilationskontrollen, OVK, genomförs i skolorna vart tredje år. Av dem som svarade visade det sig att bara fyra av tio genomfört OVK på samtliga grund- och gymnasieskolor. Miljön kan därmed bli sämre för både elever och lärare.

– I praktiken är det värre än vi kunde tro, säger Britta Permats, VD på Svensk Ventilation, vi vet genom personföreningen Funktionskontrollanterna att man ibland inte ens korrigerar de fel som upptäcks, utan de kan finnas kvar vid nästa treårsgenomgång. Ofta är det dålig rengöring av kanalsystemet, vilket är lätt att åtgärda men långt ner på prioriteringslistan. Trots lagen utdöms vite sällan.

Inför Skol-ROT

– Men, fortsätter Britta Permats, undersökningen fick ett bra genomslag. Bland annat har Barbro Westerholm (FP) lyft frågan i en motion i riksdagen. Boverket ska presentera en vägledning av tillsynsarbetet, vilket även innefattar OVK. Själva har vi föreslagit dels att kommunerna får ta ut en avgift av skolorna för att kunna finansiera tillsynen, dels Skol-ROT, ett avdrag för byggnadsägarna som gör det mindre kostsamt för dem. Vi har också kunskapsseminarium, ihop med Funktionskontrollanterna, som länsstyrelserna arrangerar. Först ut var kommunerna i Skånes län, nu kör vi vidare med Jönköping-, Kronobergs- och därefter Gävleborgs län. Det finns med andra ord ett stort intresse, vilket är mycket positivt.

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.