Forskningsprojekt ska verka för en minskad segregation

Forskningsprojekt ska verka för en minskad segregation

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

KTH har tillsammans med tre partner fått 30 miljoner kronor i stöd från EU:s regionala strukturfond till forskningsprojektet Grön BoStad Stockholm. Projektet ska bidra till en regional koldioxidsnål ekonomi och verka för en minskad segregation.

– Vi har under lång tid arbetat med att få in innovativ miljöteknik i bostadsbyggandet samtidigt som vi har jobbat med att lösa sociala frågor någon annanstans. Nu är det dags att väva ihop dessa frågor i dagens hållbara stadsbyggande, för segregationen i Stockholmsregionen fortsätter att öka. Därför måste vi använda bostadsbyggandet som ett sätt att inkludera och adressera segregationsproblematiken, säger Erik Stenberg, forskare vid KTH Arkitekturskolan, som forskat om miljonprogrammets byggsystem och nu tar sig an projektet Grön BoStad Stockholm.

En av de mest akuta frågorna i länet är att tillgodose behovet av tillfälliga bostäder. Tanken är att Grön BoStad ska bidra med kunskap kring stadsbyggande och verifiering av miljöteknik som kan snabba på processerna och bidra med mer långsiktiga lösningar.

– Det finns inget så permanent som det tillfälliga i stadsbyggandet. Därför är det viktigt att vi samlar all den erfarenhet som nu byggs upp och snabbt kan dra nytta av den i nya projekt. De tillfälliga bostäderna som byggs i dag kommer med all sannolikhet finnas kvar om 40 år, men kanske inte på samma plats, säger Erik Stenberg.

Inom Grön BoStad siktar samverkansparterna in sig på en del hinder, såsom upphandlingar. Ett hinder för mindre företag är att de inte får chansen visa upp sina produkter och tjänster. De har inte möjlighet att delta i upphandlingar samtidigt som kommuner inte alltid har den rätta kompetensen för att handla upp hållbara bostadslösningar. Med Grön BoStad vill man bidra till fler fullskaleprov, så kallade demo- och testbäddar, för att skapa förutsättningar för företagen att snabbare kunna delta i innovationsinriktade upphandlingar.

Projektet koordineras av KTH och samarbetspartners är KTH, IVL Svenska Miljöinstitutet, Sustainable Innovation och Länsstyrelsen i Stockholm.

Källa: KTH

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.