Forskare ska undersöka klimatlagars effektivitet

Forskare ska undersöka klimatlagars effektivitet

ANNONS
[aas_zone zone_id="20304"]

Annons
[aas_zone zone_id="10948"]
Annons

Sverige ska följa fem andra europeiska länder och införa klimatlagar. Hur pass effektiva klimatlagarna är i att verkligen minska klimatförändringarna ska nu granskas i ett nytt forskningsprojekt.

2008 infördes klimatlagar i Storbritannien för första gången och därefter har andra europeiska länder följt efter och nu är det alltså Sveriges tur. En klimatlag styr regeringens klimatarbete, antingen genom att reglera hur olika processer ska gå till eller genom att reglera vilka resultat som ska uppnås och när. Men om klimatlagar är ett verktyg som verkligen ger effekt är inte helt fastställt och det ska nu forskare vid Luleå tekniska universitet titta närmare på.

– Klimatlagar är ett nytt sätt att hantera klimatfrågan, både i Sverige och i EU. Ingen vet ännu hur effektiva de är och under vilka omständigheter de leder till förbättringar inom klimatpolitiken. Därför är det viktigt att ta reda hur verksamma de är, säger Charlotta Söderberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Tillsammans med  Simon Matti, biträdande professor i statsvetenskap, ska Charlotta Söderberg utveckla ett analytiskt ramverk för hur klimatlagar kan studeras, och i nästa steg utvärdera dem och jämföra de olika länderna. Målet är att ta fram ett nytt verktyg.

Projektet finansieras av Formas med tre miljoner kronor och löper över tre år. Referensgruppen kommer att bestå av forskare och myndighetspersoner från Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och Storbritannien.

Charlotta Söderberg. Foto: Melina Granberg. Källa: Luleå tekniska universitet

Sponsrat innehåll från Rockwool
[aas_zone zone_id="20603"]
[aas_zone zone_id="20031"]

Relaterade artiklar

Lämna en kommentar


Regler för kommentarer på Hållbart Byggande

Vi ser gärna att du som läsare bidrar med synpunkter och tankar. Tänk dock på att hålla en god ton. Diskussioner och synpunkter välkomnas liksom kritik, däremot bör det handla om sakfrågan och inte om en person. Vi önskar en civiliserad ton i vårt kommentarsfält och alla påhopp, kränkningar, stötande språk eller uttryck tas bort.